Ύπνος και παιδιά… Δυστυχώς, η μάχη για την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο είναι ένα συχνό και καθημερινό φαινόμενο, ειδικά αυτή την περίοδο που προσπαθούμε να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα με την έναρξη των σχολείων. Οι περισσότεροι γονείς είναι ανήσυχοι και επιδιώκουν τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς, ώστε να ξυπνούν στην ώρα τους το πρωί για να ετοιμαστούν εγκαίρως πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Οι γονείς αναζητούν έστω και λίγα λεπτά ηρεμίας μέσα στη μέρα για να χαλαρώσουν και οι ίδιοι και το βράδυ μοιάζει ως ιδανική στιγμή για να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να διαβάσουν ένα βιβλίο. Τα αποτέλεσμα, όμως, είναι να πιέζουν τα παιδιά τους να πάνε για ύπνο, ακόμα κι αν τα ίδια δεν είναι έτοιμα.

Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Φράσεις που θα μεταμορφώσουν τη σχέση σας μαζί τους

Ύπνος: Γιατί τα παιδιά αντιστέκονται;

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς αγχωμένους το συναισθάνονται και αγχώνονται κι αυτά. Και όταν συμβαίνει αυτό… αντιστέκονται και ξεκινάει η μάχη του ύπνου. Πολλές φορές νιώθουν ασυνείδητα ότι εκείνη την ώρα που τα πιέζετε θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί σας. Σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από αυτή την αντίσταση μπορεί να κρύβονται και παιδικοί φόβοι, όπως το σκοτάδι, που θα επέλθει όταν σβήσετε τα φώτα.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο ή δυσκολεύονται να ρυθμίσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Σύμφωνα με έρευνες, ο αυτοέλεγχος των παιδιών εξαντλείται κατά τη διάρκεια της μέρας κι αν τα ίδια είναι εξαντλημένα προς την ώρα του ύπνου, ίσως να τους βγαίνει νευρικότητα και παρορμητισμός.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παρατηρήστε αν η μάχη πριν τον ύπνο αποτελεί ρουτίνα για εσάς και τα παιδιά σας και βοηθήστε τα, αποσυμπιέζοντας, ταυτόχρονα, και τον εαυτό σας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε: παιδιά και ύπνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Καθιέρωση μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο: Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, μπορείτε να προετοιμάζετε τα παιδιά σας με συνήθειες που τα χαλαρώνουν. Κάντε τα ένα ζεστό μπάνιο, ένα μασάζ με λαδάκι, ακούστε χαλαρωτική μουσική μαζί όσο τους ετοιμάζετε ένα ελαφρύ βραδινό, διαβάστε ένα βιβλίο παρέα.
  • Επιβραδύνετε τον «αποχωρισμό» από τα παιδιά σας πριν τον ύπνο (ιδιαίτερα αν είναι πολύ μικρά): Καθίστε μαζί τους δίπλα στο κρεβάτι, συνεχίστε την ιστορία ή το παραμύθι που έχετε αρχίσει να διαβάζετε από πριν και απομακρυνθείτε σιγά σιγά. Έτσι, σταδιακά θα νιώθουν ασφαλή που θα μείνουν μόνα στο δωμάτιο.
  • Ενδυναμώστε τα παιδιά σας: Δημιουργήστε τη βάση για να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Έτσι, θα αποκτήσουν την ικανότητα να στηρίζονται στον εαυτό τους, ξεκινώντας από τις μοναχικές στιγμές σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για το χρονοδιάγραμμα από την αρχή της μέρας με ήρεμο τρόπο και χαλαρά, ώστε να προετοιμάζονται καθώς η μέρα τους κυλάει. Θα τους έρθει πιο ομαλά η ώρα του ύπνου.
  • Δείξτε τους κάποιες απλές αναπνοές που μπορεί να εφαρμόσουν πριν τον ύπνο για να χαλαρώσουν και να αποσυμπιεστούν. Μπορείτε για αρχή να τις κάνετε μαζί.
  • Ενισχύστε τη φαντασία τους: Αν είναι πολύ μικρά τα παιδιά σας, παίξτε μαζί τους. Βοηθήστε τα να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, φτιάχνοντας μια ιστορία με τα αγαπημένα τους λούτρινα ζωάκια, τα οποία θα βρίσκονται όλη τη νύχτα στο δωμάτιο και θα τα προστατεύουν.
  • Αποκτήστε και οι ίδιοι καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο σας, ώστε τα παιδιά το βράδυ να σας βλέπουν να χαλαρώνετε και να οδεύετε προς την ολοκλήρωση της μέρας σας.

Όταν αυτή η κατάσταση σας δημιουργεί εκνευρισμό, σκεφτείτε ότι δεν διαρκεί για πάντα. Τα παιδιά θα περάσουν στην εφηβεία και θα αποζητούν την ανεξαρτησία τους κι εσάς μακριά από το δωμάτιό τους. Να θυμάστε ότι στη μάχη του ύπνου, η συνέπεια και η ηρεμία αποτελούν σημαντικά εργαλεία.