Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια απλή θεραπεία που κάνει το κρυολόγημα στα παιδιά να διαρκεί λιγότερο. Κι αυτή είναι η χορήγηση ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού. Μάλιστα, οι σταγόνες που αποτελούνται από μια συγκέντρωση αλατιού θα μπορούσαν να μειώσουν και την πιθανότητα μετάδοσης του κρυολογήματος στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν σταγόνες για τη μύτη με αλατόνερο είχαν συμπτώματα κρυολογήματος για έξι ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ εκείνα που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα είχαν συμπτώματα για οκτώ ημέρες. Τα παιδιά που έλαβαν σταγόνες για τη μύτη με αλατόνερο χρειάστηκαν επίσης λιγότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

Διαβάστε επίσης: Ιώσεις: Πώς θα προστατέψεις το παιδί

Κοινό κρυολόγημα και παιδιά

«Τα παιδιά παθαίνουν έως και 10 με 12 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ετησίως, οι οποίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ίδια και στις οικογένειές τους. Υπάρχουν φάρμακα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά δεν υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να κάνουν το κρυολόγημα να εξασθενήσει γρηγορότερα», εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ενθαρρύνει τη χρήση σταγόνων φυσιολογικού ορού από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έως ότου διατεθεί ένα παραφαρμακευτικό ή φαρμακευτικό σκεύασμα για το σκοπό αυτό», συνέχισαν οι ίδιοι.

Η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 407 μικρά παιδιά ηλικίας έως έξι ετών. Τους χορηγήθηκαν είτε ρινικές σταγόνες με αλατόνερο είτε η συνήθης φροντίδα όταν εμφάνισαν κρυολόγημα.

Περίπου 301 παιδιά εμφάνισαν κρυολόγημα και για 150 από αυτά, οι γονείς τους έλαβαν θαλασσινό αλάτι και οδηγίες για να φτιάχνουν και να εφαρμόζουν σταγόνες στη μύτη των παιδιών με αλατόνερο (τρεις σταγόνες ανά ρουθούνι, τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να γίνουν καλά). Τα υπόλοιπα 151 παιδιά είχαν τη συνήθη φροντίδα.

Στα παιδιά που έλαβαν τις σταγόνες, ελάχιστες ήταν οι φορές που κόλλησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το 82% περίπου των γονέων δήλωσαν ότι οι σταγόνες βοήθησαν το παιδί τους να γίνει γρήγορα καλά, ενώ το 81% δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν σταγόνες μύτης στο μέλλον.

«Η μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος στα παιδιά σημαίνει ότι λιγότερα άτομα στο σπίτι τους κρυολογούν επίσης και έτσι όλη η οικογένεια μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες πιο γρήγορα, όπως το σχολείο και η εργασία. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να παρασκευάσουν και να χορηγήσουν σταγόνες για τη μύτη στα παιδιά τους και επομένως να έχουν κάποιο έλεγχο στο κοινό κρυολόγημα», κατέληξαν οι ερευνητές.