Η επιστροφή στο σχολείο είναι, πια, γεγονός και η ρουτίνα μαζί με τον ενθουσιασμό ή και τα αρνητικά συναισθήματα είναι πραγματικότητα. Σίγουρα πρόκειται για μια μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές και την ανεμελιά, που φέρνει μαζί της πολλές ευθύνες και άγχος για το αν μπορούν γονείς και παιδιά να τα προλάβουν όλα.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο τα παιδιά να αρχίσουν να εμπλέκονται από νωρίς στη διαδικασία της προετοιμασίας. Από τη μία, αυτό θα σας προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια και από την άλλη τα ίδια τα παιδιά θα αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και ευθύνες. Οι 5 τρόποι που ακολουθούν είναι εύκολοι και ευχάριστοι, ενώ θα σας λύσουν τα χέρια. Γονείς και παιδιά ξεκινήστε μαζί τα βήματα προετοιμασίας για το σχολείο.

Επιτρέψτε στα παιδιά να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων τους για το σχολείο

Το να δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν την αυτονομία τους, ακόμα και στο γεύμα τους, αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για την υπόλοιπη ζωή τους. Μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί τη λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν από το προηγούμενο βράδυ. Ζητήστε τους ακόμα και να επιλέξουν τα υλικά που θα αποτελέσουν το γεύμα τους από διάφορες κατηγορίες που θα έχετε χωρίσει: πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινές λιχουδιές χωρίς ζάχαρη, όπως ταχίνι, βούτυρα καρπών και δημητριακά. Φροντίστε να συνεργαστείτε για να ετοιμάσετε τα γεύματα και να τα αφήνετε και λίγο μόνα τους να αυτοσχεδιάσουν. Στο τέλος, μπορείτε να ελέγξετε το lunch box τους, μήπως λείπει κάτι .

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ενσυνειδητότητας πριν και μετά το σχολείο

Οι απλές ρουτίνες ενσυνειδητότητας που μπορούν να εξασκηθούν γονείς και παιδιά μαζί είναι πολύ σημαντικές για να τηρείται ένα καθημερινό πρόγραμμα ομαλά. Το πρωί αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια θετική επιβεβαίωση που δηλώνει ότι όλα θα πάνε καλά στο σχολείο και θα έχουν μια όμορφη μέρα με τους φίλους τους. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να είναι πιο έτοιμα για τις προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Σχολείο: Τα κοινά προβλήματα των παιδιών προετοιμαστείτε για το σχολείο με διασκεδαστικούς τρόπους

Το βράδυ, εφαρμόστε μια πρακτική ευγνωμοσύνης που μπορεί να αφορά την όμορφη μέρα που πέρασε. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ευγνωμοσύνη οδηγεί σε μείωση του στρες και του άγχους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενσυναίσθηση και τις σχέσεις.

Φροντίστε να απολαμβάνετε αρκετά τη φύση

Η επιστροφή στο σχολείο συνεπάγεται και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. Αυτό μπορεί να αγχώσει και να απογοητεύσει τα παιδιά. Άλλωστε, έρευνα υποστηρίζει ότι όταν τα παιδιά περνούν χρόνο στην ύπαιθρο βελτιώνεται η προσοχή, η ψυχική υγεία και η μνήμη τους. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι μια βόλτα στη γειτονιά ή στο κοντινότερο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα τονωθούν και θα διασφαλίσουν έναν πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Φυσικά, η επαφή με τη φύση θα βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να έρθουν πιο κοντά, να πάρουν ανάσες, να αναζωογονηθούν, να απομακρυνθούν από τις οθόνες και να θέσουν το σώμα τους σε κίνηση. Το Σαββατοκύριακο μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη φύση και σε φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων στη φύση για να επιλέξουν αυτά που τους αρέσουν να κάνουν και να εμπλακούν σε όσα πρέπει να προετοιμάσουν για να πάρουν μαζί τους. Δώστε τους τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τα μπουκαλάκια για το νερό τους, κουβέρτες, αντηλιακό, καπέλα και νόστιμα σνακ.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας

Σίγουρα τα ψώνια για το σπίτι πρέπει να αποτελούν βασική μέριμνα των γονιών. Ωστόσο, τα παιδιά θα μπορούσαν με κέφι να συμβάλλουν στη δημιουργία της λίστας για τα τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα που χρειάζονται για τα εβδομαδιαία γεύματά τους στο σχολείο.

Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο σπίτι για όλη την οικογένεια  

Ένα εβδομαδιαίο δείπνο, στην προετοιμασία του οποίου θα συμμετέχουν και τα παιδιά, είναι πολύ καλή ευκαιρία για να συνηθίζουν και τα ίδια τη διαδικασία της προετοιμασίας για τη μέρα τους. Μπορείτε μέσα στην εβδομάδα να φτιάχνετε μια Παρασκευή βράδυ πίτσα όλοι μαζί. Επίσης, μετά την προετοιμασία, να βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία στο σαλόνι απολαμβάνοντας αυτό που φτιάξατε. Αν επιθυμείτε να δέτε μόνο ταινία, φτιάξτε τα δικά σας ποπ κορν.

Όσο αγχωτική και αν φαίνεται η επιστροφή στο σχολείο, οφείλετε να δώσετε στα παιδιά και σε εσάς χρόνο και φυσικά να κάνετε την καθημερινότητα της προετοιμασίας συλλογική και πιο διασκεδαστική.