Αν έχεις και εσύ ένα επιλεκτικό παιδί με το φαγητό του, τότε γνωρίζεις πολύ καλά πως το να δοκιμάσει το παιδί σου ένα νέο φαγητό αποτελεί άθλο! Η δυσκολία αυτή μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι κάτι πάει λάθος, ωστόσο η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική.

Πολλοί γονείς δυσαρεστούνται από μια τέτοια κατάσταση και ψάχνουν να βρουν αποτελεσματικές στρατηγικές, έτσι ώστε το παιδί να καταναλώσει νέα τρόφιμα. Αν λοιπόν είσαι και εσύ στην αναζήτηση, τότε οι στρατηγικές που έχουμε να σου προτείνουμε ελπίζουμε να σου λύσουν τα χέρια!

Διαβάστε επίσης: Φαγητό: Γιατί δεν το θέλει το παιδί;

Πώς θα κάνεις το επιλεκτικό παιδί με το φαγητο να δοκιμάσει νέα τρόφιμα;

Άσε το παιδί να παίξει με το φαγητό του

Όταν ένα παιδί αγγίζει το φαΐ του με τα χέρια του και παίζει με αυτό, τότε εξοικειώνεται με αυτό. Μάλιστα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν με το φαγητό τους με τα χέρια τους, ή όταν συμμετείχαν στην μαγειρική ή έβλεπαν τα φαγητά σε βιβλία και παιχνίδια ήταν πιο πιθανό να τα καταναλώσουν από ό,τι τα παιδιά που δεν είχαν κάνει κάποια παρόμοια δραστηριότητα.

Μπορείς να συμπεριλάβεις τα παιδιά στην διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων για να αποκτούν εξοικείωση με τα διάφορα τρόφιμα.

Κάνε υπομονή

Αντί να πιέζεις το παιδί να φάει το φαγητό που εσύ θέλεις απλά βάλ’του το στο πιάτο του και μην γίνεσαι αυστηρή για να το καταναλώσει. Οι έρευνες μάλιστα υποδεικνύουν ότι ένα παιδί αποδέχεται καινούργια τρόφιμα αφότου τα έχει δει πολλές φορές.

Κάνε μικρά βήματα

Όταν θες να συστήσεις στο παιδί σου ένα νέο τρόφιμο είναι πιθανό να του παρουσιάσεις ένα πιάτο γεμάτο με το τρόφιμο αυτό. Ωστόσο αυτή η πρακτική μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματική. Δοκίμασε να δίνεις το τρόφιμο αυτό σε μικρή ποσότητα και να πεις μια ενθαρρυντική φράση όπως “είναι πολύ λίγο μπορείς να το φας”. Αφού το καταναλώσει τότε μπορείς να αυξήσεις σιγά σιγά την ποσότητα. Επίσης μπορείς πάντοτε να το συνοδεύσεις δίπλα στο αγαπημένο του φαγητό!

Κάλεσε έναν φίλο που δεν είναι επιλεκτικός

Ενώ και οι δύο γονείς επηρεάζετε το επιλεκτικό παιδί σας, κανείς δεν θα το επηρεάσει τόσο όσο ένας φίλος του! Μάλιστα μια έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ήταν πιο πιθανό να δοκιμάσουν μάνγκο, αν το έκαναν και οι φίλοι τους.