Όταν τα ζευγάρια γίνονται γονείς η ζωή τους αλλάζει ριζικά. Η ανατροφή των παιδιών αφήνει συνήθως ελάχιστο χρόνο στο ζευγάρι να καλλιεργήσει τον ρομαντισμό και να περνά κοινό χρόνο διασκέδασης και ησυχίας.

Η προσοχή όλων στρέφεται προς τα παιδιά, πράγμα λογικό, αλλά κάθε ζευγάρι είναι σημαντικό να επενδύει χρόνο και προσπάθεια στη σχέση ώστε να παραμένει η σπίθα αναμμένη…

Διαβάστε επίσης: Νέοι γονείς: Το κλειδί για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή

Πώς κρατούν οι γονείς τη σπίθα αναμμένη;

Βάλτε σε προτεραιότητα τον χρόνο που περνάτε μαζί

Είναι εύκολο να χαθείτε μέσα στους ρόλους της μαμάς και του μπαμπά, και να θέλετε και οι δύο να περνάτε χρόνο μόνοι σας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ίσως πιο ωφέλιμο να περνάτε χρόνο οι δύο σας μόνοι σας αντί ο κάθε ένας μόνος του.

Θυμηθείτε τι κάνατε πριν κάνετε παιδί και προγραμματίστε να το κάνετε και πάλι. Φυσικά μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από συγγενείς και φίλους, για να φροντίσουν κάποιες στιγμές το μωρό σας.

Μοιράστε τις υποχρεώσεις δίκαια

Όταν οι υποχρεώσεις δεν είναι δίκαια μοιρασμένες ανάμεσα στο ζευγάρι, ακόμη και όταν δεν έχουν γίνει ακόμη γονείς, τότε μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθούν συγκρούσεις. Όταν έρχεται και ένα μωρό στο προσκήνιο το οποίο έχει πολλές ανάγκες, απαιτεί προσοχή 24 ώρες το 24ωρο και αυτό κουράζει σωματικά και ψυχικά τους γονείς, επομένως οι συγκρούσεις είναι πιο εύκολο να συμβούν.

Αντί λοιπόν να τσακώνεστε για τις ευθύνες του καθενός, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και να συνεργαστείτε για την ευημερία του σπιτιού και της οικογένειας.

Να εκτιμάτε ο ένας τον άλλον

Μέσα στην “φασαρία” της ημέρας, την ρουτίνα, τις υποχρεώσεις που έρχονται με τον ερχομό ενός παιδιού είναι λογικό καμιά φορά να ξεχνάς να δείχνεις την εκτίμησή σου στον σύντροφό σου. Είναι πολύ σημαντικό όμως να δείχνεις τον σεβασμό σου και την ευγνωμοσύνη σου για το άλλο σου μισό ακόμη και για τις πιο μικρές του κινήσεις.

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να διώξουν το άγχος και τη δυσαρέσκεια. Το αίσθημα της εκτίμησης μπορεί να αναζωπυρώσει τη συναισθηματική εγγύτητα, ενισχύοντας την αγάπη μέσα από τις προκλήσεις της ζωής.