Στρες: 10 λόγοι που τα σημερινά παιδιά είναι πιο αγχωμένα από ποτέ

Και τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν το στρες.
Στρες: 10 λόγοι που τα σημερινά παιδιά είναι πιο αγχωμένα από ποτέ
14 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:00

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση του στρες στα παιδιά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα την πιο αγχώδη γενιά όλων των εποχών. Ενώ ορισμένοι από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων. Αλλά προτού ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποιους πιθανούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά είναι πιο ανήσυχα και πιο θλιμμένα από ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Καθησυχαστικά λόγια που χρειάζεται να ακούν

10 λόγοι που τα σημερινά παιδιά έχουν αυξημένο στρες

#1 Πιέζονται να τα πάνε καλά σε όλα

Το σημερινό εκπαιδευτικό περιβάλλον συχνά χαρακτηρίζεται από έμφαση στην ακαδημαϊκή επιτυχία και στα αθλητικά επιτεύγματα. Τα παιδιά ωθούνται να διαπρέψουν, μερικές φορές από πολύ μικρή ηλικία στα πλαίσια μιας ανταγωνιστικής ατμόσφαιρας που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Η πίεση για καλή απόδοση μπορεί να επισκιάσει τη χαρά της μάθησης και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα λάθη αποτελούν πηγή φόβου, αντί να θεωρούνται ευκαιρίες για ανάπτυξη.

#2 Οι γονείς είναι αγχωμένοι και τα παιδιά το καταλαβαίνουν

Η σύγχρονη καθημερινότητα οδηγεί πολλούς γονείς σε καθημερινό στρες και δεν είναι λίγοι όσοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες αντιμετώπισης ή κοινωνική υποστήριξη. Οι αγχωμένοι γονείς μπορεί να είναι, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, λιγότερο στοργικοί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και κοινωνική απομόνωση για τα παιδιά.

#3 Ο χρόνος οθόνης μειώνει τον χρόνο προσωπικής επαφής

Με την άνοδο της τεχνολογίας, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πρότυπα ύπνου τους και να μειώσει τις ευκαιρίες για πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ανθεκτικότητας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα, προβάλλουν εξιδανικευμένους τρόπους ζωής που οδηγούν σε κοινωνικές συγκρίσεις. Η πίεση για τη διατήρηση μιας τέλειας διαδικτυακής περσόνας προσθέτει επίπεδα άγχους που δεν αντιμετώπισαν οι προηγούμενες γενιές.

#4 Γεμάτο πρόγραμμα

Πολλά παιδιά σήμερα έχουν προγράμματα γεμάτα με εξωσχολικές δραστηριότητες που επιτρέπουν λίγο χρόνο για χαλάρωση και ελεύθερο παιχνίδι. Ενώ αυτές οι δραστηριότητες τα εμπλουτίζουν, ένας υπερβολικά προγραμματισμένος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και άγχος αφού εμποδίζει τα παιδιά να έχουν τον απαραίτητο χρόνο διακοπής για ψυχική και συναισθηματική ανάκαμψη.

#5 Οι γονείς είναι συνεχώς από πάνω τους…

Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για εξερεύνηση χωρίς πολλή επίβλεψη. Ακριβώς όπως εσείς μπορεί να μην νιώθετε άνετα όταν το αφεντικό σας στέκεται από πάνω σας και σας παρακολουθεί να εργάζεστε, τα παιδιά αισθάνονται στρες όταν παρακολουθούμε, επεμβαίνουμε και καθοδηγούμε συνεχώς κάθε κίνηση που κάνουν. Είναι σημαντικό να αισθάνονται ικανά και χωρίς ευκαιρίες να είναι ανεξάρτητα, μπορεί να δυσκολεύονται να μάθουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν μόνα τους.

#6 Εκτίθενται σε συνεχή ενημέρωση

Τα παιδιά σήμερα έχουν επίγνωση των παγκόσμιων προβλημάτων όπως η οικονομική αστάθεια. Αυτή η αυξημένη επίγνωση μπορεί να συμβάλει σε μια αίσθηση ανασφάλειας για το μέλλον, καθώς παλεύουν με προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από εκείνα.

#7 Τους έχει δοθεί το μήνυμα ότι είναι εύθραυστα

Από τον διαρκή έλεγχο του εντοπισμού τους με εφαρμογές μέχρι τον πλήρη περιορισμό της τεχνολογίας, τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα ότι είναι εύθραυστα. Πολλά γνωρίζουν μάλιστα τις επιπτώσεις των lockdown στην πανδημία για τα άτομα της ηλικίας τους, κάτι που επηρεάζει τις πεποιθήσεις τους σχετικά με το πόσο ικανά είναι.

#8 Δεν έχουν αρκετό χρόνο για υπαίθριο παιχνίδι

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών σε συνδυασμό με τη γοητεία της ψηφιακής ψυχαγωγίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους. Η φύση και η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, παρέχοντας ανακούφιση από το άγχος και προάγοντας τη συναισθηματική ισορροπία. Η έλλειψη αυτών των διεξόδων μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα στρες.

#9 Δεν διδάσκονται πώς να χτίζουν πνευματική δύναμη

Πολλά παιδιά σήμερα δεν είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους. Χωρίς αυτά τα εργαλεία, οι προκλήσεις και οι αποτυχίες μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητες. Η έλλειψη καθοδήγησης για το πώς να χτίσουν τα παιδιά πνευματική δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος όταν αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της ζωής.

#10 Οι συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα του στρες

Ενώ οι συζητήσεις για την ψυχική υγεία έχουν αυξηθεί, όροι όπως το «άγχος» και το «τραύμα» χρησιμοποιούνται τόσο συχνά που καμιά φορά χάνουν τη σημασία τους. Τα παιδιά που έχουν αγχώδεις διαταραχές μπορεί να απομονώνονται και να μην λαμβάνουν τελικά την υποστήριξη που χρειάζονται όταν πολλοί άνθρωποι γύρω τους ισχυρίζονται ότι έχουν άγχος περιστασιακά.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Είναι σημαντικό για εμάς τους ενήλικες να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος στη ζωή μας έτσι ώστε να μην το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσουμε τις πιέσεις που ασκούμε στα παιδιά και να ανοίξουμε την πόρτα σε αλλαγές στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν καλύτερη ψυχική υγεία. Η καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και θεραπεία είναι επίσης απαραίτητη για να βοηθήσουμε τη γενιά αυτή να είναι ψυχικά ισχυρή έναντι των αναπόφευκτων δυσκολιών της ζωής.

Πρόσφατα Άρθρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια 25 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι θα λέγατε να κάνετε λιγότερα με τα παιδιά αυτές τις γιορτές; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γενναιόδωρα παιδιά: Μαθαίνουμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι 23 Δεκεμβρίου 2024, 16:25
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version