Το να διδάξουμε στα παιδιά τη σημασία της ευγένειας και της καλοσύνης από μικρή ηλικία μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους και στον κόσμο γύρω τους. Η ενασχόληση με πράξεις καλοσύνης από κοινού έχει πολλαπλά οφέλη. Αρχικά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενισχύσετε τον δεσμό σας αλλά και να ενσταλάξετε στο παιδί σας αξίες και δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση και η γενναιοδωρία.

Αν δεν γνωρίζετε με ποιο τρόπο μπορείτε να εντάξετε απλές αλλά ουσιαστικές πράξεις καλοσύνης στην καθημερινότητά σας για να διαδώσετε τη θετικότητα, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες ιδέες.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Μαθαίνοντάς τους την αξία της καλοσύνης

Πράξεις καλοσύνης για να κάνετε με τα παιδιά

Επισκεφθείτε ένα κέντρο ευγηρίας

Πολλοί ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας  αισθάνονται μοναξιά και θα εκτιμούσαν πολύ μια επίσκεψη. Εσείς και το παιδί σας μπορείτε να περάσετε χρόνο διαβάζοντας, παίζοντας παιχνίδια ή απλά συζητώντας με εκείνους. Το να φέρετε χειροποίητες κάρτες ή μικρές χειροτεχνίες ως δώρα μπορεί επίσης να τους φτιάξει τη μέρα. Αυτή η εμπειρία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σεβασμό για τους ηλικιωμένους και να κατανοήσουν την αξία της προσφοράς του χρόνου τους στους άλλους.

Ετοιμάστε ένα γλυκό για τους γείτονες

Το να μαγειρεύετε μαζί είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσετε χρόνο με το παιδί και να μοιραστείτε όσα δημιουργήσατε με τους γείτονες μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη. Αυτή η πράξη καλοσύνης διδάσκει στα παιδιά τη χαρά του να μοιράζονται και να δείχνουν την εκτίμησή τους για τους ανθρώπους.

Συμμετοχή σε μια ημέρα εθελοντισμού

Η συμμετοχή σε μια ημέρα εθελοντισμού διδάσκει στα παιδιά τη σημασία της φροντίδας για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να δουν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον τους και να κατανοήσουν ότι η καλοσύνη επεκτείνεται και στη φροντίδα του πλανήτη.

Δωρίστε παιχνίδια και ρούχα

Ψάξτε μαζί τα παιχνίδια και τα ρούχα του παιδιού και επιλέξτε αντικείμενα που δεν θέλουν πια αλλά είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Η δωρεά τους σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση ή σε μια οικογένεια που τα έχει ανάγκη βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τη γενναιοδωρία και τη σημασία της προσφοράς αντί να κρατούν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν πλέον.

Φυτέψτε ένα δέντρο ή λουλούδια

Η φύτευση ενός δέντρου ή λουλουδιών στον κήπο σας ή σε έναν κοινοτικό χώρο είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να περάσετε χρόνο στην ύπαιθρο μαζί με τα παιδιά. Η πράξη αυτή όχι μόνο ομορφαίνει το περιβάλλον αλλά διδάσκει και στο παιδί την υπευθυνότητα και τη σημασία της θετικής συνεισφοράς στον κόσμο.