Τα tantrums, όσο κι αν φέρνουν δυσφορία σε παιδιά και γονείς είναι ένα χαρακτηριστικό κομμάτι στην ζωή κάθε παιδιού, ειδικά πιο μικρής ηλικίας. Είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια.

Φυσικά ένας γονιός ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο ακριβώς το παιδί του ξεσπάει, νιώθει μεγάλη αναστάτωση. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις πιο κοινές αιτίες που φέρνουν τα παιδιά στα όριά τους και ξεσπούν μέσω των tantrums.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη… μάχη με τα παιδιά

Γιατί τα παιδιά παθαίνουν tantrums;

Βιώνουν άβολα συναισθήματα

Τα μικρά παιδιά είναι ακόμη σε ένα στάδιο κατά το οποίο προσπαθούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να αισθάνονται δυσφορία, θυμό, στεναχώρια ακόμη και χαρά αλλά, όπως είπαμε, δεν έχουν κατάλληλα λόγια να το εκφράσουν. Αυτή η συναισθηματική υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα.

Πεινάνε ή είναι κουρασμένα

Οι φυσικές ανάγκες όπως η πείνα και η κούραση είναι ένας πολύ βασικός λόγος να πυροδοτηθεί ένα tantrum. Όταν τα παιδιά αισθάνονται κατά αυτόν τον τρόπο έχουν λιγότερη υπομονή και είναι δύσκολο να συγκρατηθούν.

Αναζητούν προσοχή

Μερικές φορές τα tantrums οφείλονται στην ανάγκη των παιδιών να λάβουν την προσοχή των γονέων τους, καθώς γνωρίζουν ότι η αρνητική συμπεριφορά τραβάει τα βλέμματα ακόμη κι αν δεν είναι για καλό λόγο.

Θέλουν να γίνουν ανεξάρτητα

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει θέλει να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Όταν αισθάνεται οποιοδήποτε περιορισμό ή έλεγχο από τους γονείς τότε μπορεί να ξεσπάσει μέσα από ένα tantrum.

Υπερβολική διέγερση

Ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο, φασαρία και ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στα παιδιά, τα οποία είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσουν.

Δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια τους

Συχνά τα παιδιά έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όπως για παράδειγμα να θέλουν να κάτσουν όλη μέρα στην παιδική χαρά, ή να μην πάνε σχολείο. ‘Ετσι, όταν οι προσδοκίες τους δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, ξεσπούν.

Τεστάρουν τα όριά σου

Τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν τα όρια των γονιών τους για να ξέρουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Όταν ακούν όχι ή έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες μπορεί να παθαίνουν tantrums για να δουν αν τα όρια αυτά μπορούν να σπάσουν μέσα από τα κλάμματα και τις φωνές.