Όταν έρχεται το παιδί σπίτι μετά το σχολείο, έχει τόσα πράγματα που θέλει να μοιραστεί με τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν εκείνη τη στιγμή μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν μαζί του. Όταν οι γονείς κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις δημιουργούν χώρο για μια πιο ασφαλή επικοινωνία και έναν πιο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις ερωτήσεις που κάθε γονέας πρέπει να κάνει στο παιδί του όταν γυρνάει από το σχολείο.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πρέπει να τα ρωτάμε πώς πέρασαν στο σχολείο;

Τι να ρωτάτε μετά το σχολείο

Ποιο ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας σου;

Με την ερώτηση αυτή αυτομάτως δημιουργείς ένα θετικό κλίμα και επιτρέπεις στο παιδί σου να ζήσει ξανά την αγαπημένη του στιγμή της ημέρας, είτε ήταν η επιτυχία του στο τεστ, είτε το γεγονός ότι έπαιξε το αγαπημένο του παιχνίδι.

Η συζήτηση ενός θετικού γεγονότος βελτιώνει τη διάθεση αλλά χτίζει και μια αίσθηση ευγνωμοσύνης που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη αισιόδοξων παιδιών.

Τι θα ήθελες να έχεις κάνει διαφορετικά;

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να σκεφτούν τι θα άλλαζαν μέσα στη μέρα τους, τα βοηθάς να αναπτύξουν δεξιότητες αυτοαναστοχασμού και επίλυσης προβλημάτων. Η ερώτηση αυτή τους επιτρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να βελτιώσουν μελλοντικές ενέργειες ή αποφάσεις. Ο αυτοαναστοχασμός βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους και προάγει μια νοοτροπία ανάπτυξης, όπου βλέπουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για μάθηση και όχι ως αποτυχίες.

Ποιος σε έκανε να γελάσεις σήμερα;

Το γέλιο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ημέρας ενός παιδιού, συμβάλλοντας στη συνολική ευημερία και ευτυχία του. Ρωτώντας για το τι το έκανε να γελάσει, βοηθάς στην ανάδειξη των χαρούμενων στιγμών της ημέρας του και μπορεί επίσης να σου δώσει πληροφορίες για τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις. Η κατανόηση του ποιος ή τι έκανε το παιδί μας να γελάσει μπορεί επίσης να προσφέρει ένα παράθυρο στις φιλίες και την αίσθηση του χιούμορ του.

Ποια ευγενική πράξη είδες σήμερα;

Η ερώτηση αυτή ενθαρρύνει τα παιδιά να παρατηρούν και να εκτιμούν τις πράξεις καλοσύνης γύρω τους. Εστιάζοντας στην καλοσύνη που βλέπουν τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των θετικών συμπεριφορών στο περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να τα επηρεάσει να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο. Η συζήτηση για την καλοσύνη και τις πράξεις καλοσύνης μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και τη φιλοκοινωνική συμπεριφορά των παιδιών, καθιστώντας πιο πιθανό να συμμετάσχουν και τα ίδια σε ευγενικές πράξεις.

Υπάρχει κάτι το οποίο περιμένεις αύριο;

Αυτή η ερώτηση ενθαρρύνει τα παιδιά να έχουν ενθουσιασμό και ανυπομονησία, κάτι που τα κάνει να έχουν κίνητρο και να μένουν πιστά στις δραστηριότητές τους.