Όλοι θέλουμε το παιδί μας να έχει φίλους. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένο και να χτίσει τις κοινωνικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα τώρα και στο μέλλον. Το να κάνεις όμως και να κρατάς φίλους περιλαμβάνει δεξιότητες που πρέπει να μαθαίνονται από μικρή ηλικία.

Ποιες είναι αυτές;

Διαβάστε επίσης: Κρυολόγημα και παιδί: Ο απλός τρόπος να βάλετε stop μέρες νωρίτερα

Ενσυναίσθηση και παιδί

Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον δίκαια και με καλοσύνη. Μερικές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια σε καυγάδες μεταξύ των αδελφών ή απευθυνόμαστε απότομα στον/ στην σύντροφό μας ύστερα από μια κουραστική μέρα. Εν τω μεταξύ, ό,τι κι αν κάνουμε τα παιδιά μας παρατηρούν και υιοθετούν το παράδειγμά μας.

Ενδιαφέρον

Κάντε οικογενειακή συνήθεια το να ρωτάτε ο ένας τον άλλον για τη μέρα σας, τα ενδιαφέροντά σας, τις σκέψεις σας. Μια καλή στιγμή για εποικοδομητικές συζητήσεις είναι το οικογενειακό τραπέζι.

Επικοινωνία και παιδί

Στις μέρες μας, οι συσκευές θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων. Κλείστε τις συσκευές και απλά παίξτε ή μιλήστε μεταξύ σας.

Συνεργασία

Κάντε δουλειές στο σπίτι όλοι μαζί σαν οικογένεια, δημιουργείστε τέχνη, βοηθήστε το παιδί να μάθει να περιμένει τη σειρά του και να εκτιμά τη συμβολή των άλλων.

Ρύθμιση συναισθημάτων

Είναι φυσιολογικό όλοι μας να έχουμε έντονα συναισθήματα. Όταν το παιδί ξεσπά, βοηθήστε το να βρει τρόπους να κατανοήσει τα «μεγάλα» συναισθήματα και να τα διαχειριστεί.

Συγχώρεση

Είναι σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη όπως και να συγχωρούμε. Το παιδιά όμως δεν γνωρίζουν συχνά τον τρόπο να το κάνουν. Δείξτε στο παιδί πώς να ζητά συγγνώμη για τα λάθη του, πώς να επανορθώνει και εξηγήστε του γιατί είναι ωφέλιμο να συγχωρεί τα λάθη των άλλων.

Όλα αυτά ξεκινούν από το πώς εσείς και ο/η σύντροφός σας μιλάτε μεταξύ σας άλλα και με άλλα άτομα μπροστά στα παιδιά σας.

Βοηθώντας το παιδί να κάνει φίλους

Κάντε τις αλληλεπιδράσεις ευκολότερες

Οι συνομιλίες και οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ευκολότερες εάν οργανώνονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον ή δραστηριότητα. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Εγγράψτε το παιδί σε ένα άθλημα ή άλλες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και συνομήλικοί του. Βεβαιωθείτε βέβαια ότι είναι κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον να κάνει.
  • Γνωρίστε τους γονείς ορισμένων από τους συνομηλίκους του παιδιού σας και προσκαλέστε τους για μια έξοδο. Θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους ενώ περνάτε όλοι μαζί χαλαρές στιγμές.
  • Όταν προγραμματίζετε να κάνετε κάτι, σκεφτείτε διασκεδαστικές, συνεργατικές δραστηριότητες, όπως η μαγειρική ή η επίσκεψη ενός πάρκου ή ενός μουσείου.

Προσέχετε το παιδί αλλά μην το πιέζετε

Τελικά, το παιδί πρέπει να λειτουργεί και μόνο του χωρίς να το φέρνετε σε δύσκολη θέση. Οι δύο εξαιρέσεις μπορεί να είναι:

  1. Εάν τα παιδιά δεν αλληλεπιδρούν καθόλου, ίσως θελήσετε να προτείνετε κάποιες επιλογές για δραστηριότητες. Διευκολύνετε όσο χρειάζεται και αποχωρήστε ξανά διακριτικά.
  2. Εάν υπάρχει καυγάς ή άσχημη συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών, θα πρέπει να παρέμβετε και να καταστήσετε σαφές ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν επιτρέπεται.

Παιδί: Διατηρήστε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και να είστε υποστηρικτικοί

Μιλήστε με το παιδί σας τακτικά για την ημέρα του, για τις αλληλεπιδράσεις του και για το πώς νιώθει. Ακούστε το περισσότερο, μιλήστε λιγότερο. Να είστε θετικοί και υποστηρικτικοί. Να θυμάστε ότι μέρος της υποστήριξης είναι να κατανοήσετε την προσωπικότητα του παιδιού σας και να δείτε τον κόσμο από τα μάτια του. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να το κάνετε κάποιον/α που δεν είναι.

Εάν το παιδί σας συνεχίζει να δυσκολεύεται να κάνει φίλους, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.