Αν έχετε παιδιά με διαφορά ηλικίας και ξεχωριστές ανάγκες, όλα διπλασιάζονται: Σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, υποχρεώσεις, παιχνίδια… Τα ωράρια και τα γούστα τους δεν συμπίπτουν – κι επειδή δεν μπορείτε να βρίσκεστε σε δυο μέρη ταυτόχρονα ή να γίνετε χίλια κομμάτια, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μερικές χρήσιμες στρατηγικές για να ανταπεξέλθετε στις οικογενειακές απαιτήσεις:

«Διαίρει και βασίλευε»

Στην επιστήμη των υπολογιστών, διαίρει και βασίλευε είναι μέθοδος επίλυσης προβλημάτων. Το πρόβλημα διαιρείται σε μικρότερα υποπροβλήματα και στη συνέχεια οι λύσεις τους συνδυάζονται για να προκύψει η λύση του αρχικού προβλήματος.

Κάτι τέτοιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι. Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο τα προγράμματα των παιδιών και υπογραμμίστε τυχόν κοινά σημεία ή δραστηριότητες σε κοντινές τοποθεσίες που μπορείτε να συνδυάσετε.

Διαβάστε επίσης: Μετά το σχολείο: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε γονιός

Έπειτα, επανεξετάστε για να βρείτε χρονικές «συγκρούσεις» στον προγραμματισμό, ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα ή να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας.

Παλιές, καλές ρουτίνες

Είναι 7:54 π.μ. και έχετε έξι λεπτά για να βγείτε από το σπίτι πριν αργήσετε στο σχολείο – πάλι. Το ένα παιδί βρίσκεται στο πάτωμα γεμάτο με το γάλα που έριξε κάτω και στα ρούχα του και το άλλο φοράει ακόμα πιτζάμες προσπαθώντας να σας πείσει ότι είναι πολύ άρρωστο για να πάει σχολείο.

Τους ζητάτε (ήρεμα) να αλλάξουν και να βουρτσίσουν τα δόντια τους, τουλάχιστον 4 φορές, γιατί θα χάσουν την πρώτη ώρα κι εσείς τη συνάντησή σας στη δουλειά. Η υπομονή σας αρχίζει να εξαντλείτε καθώς κάνουν γκριμάτσες στον καθρέφτη και αγνοούν τις οδοντόβουρτές τους.

Το κλειδί για να ανακτήσετε τον έλεγχο και να διαχειριστείτε (όσο γίνεται) το χάος είναι να διαμορφώσετε ρουτίνες. Οι ρουτίνες βοηθούν την οικογένεια να λειτουργήσει καλύτερα, να έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες και προβλήματα, χωρίς κρίσεις και αποδιοργάνωση.

Η κάθε οικογένεια μπορεί βέβαια να ακολουθήσει τις δικές της τυπικές διαδικασίες, οι οποίες, όμως, πρέπει να είναι σταθερές, ιδίως σε ό,τι αφορά το πρωινό ξύπνημα, το φαγητό, τη μελέτη, τον ύπνο κ.λπ.

«Man to man»

Αυτό είναι ένα είδος αμυντικού συστήματος που χρησιμοποιείται σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Για να το πούμε απλά, είστε δύο γονείς, με δύο παιδιά. Άρα ο κάθε γονιός θα «μαρκάρει» από ένα παιδί.

Για παράδειγμα, η μαμά μπορεί να πάει το μικρότερο παιδί στο σχολείο επειδή είναι πιο κοντά στο σπίτι και ο μπαμπάς να πάει το μεγαλύτερο, που είναι πιο κοντά στη δουλειά του.

Κάντε meal prep

Αρχικά, καταγράψτε ποια τρόφιμα και υλικά έχετε ήδη στο σπίτι, ώστε να μη σπαταλάτε χρόνο και χρήμα για να τα βρείτε στο κατάστημα. Στη συνέχεια, σκεφτείτε ποια πιάτα θα θέλατε να φάτε και αν μπορείτε να τα συνδυάσετε και να τα ταιριάξετε με τα υλικά που ψωνίσατε.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά δοχεία τροφίμων για να αποθηκεύετε τα γεύματά σας όλη την εβδομάδα.

Διαλέξτε ευέλικτα συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά ανάλογα με το πιάτο. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κινόα για σε μια σαλάτα ή ως συνοδευτικό.

Το ψητό κοτόπουλο μπορεί να προστεθεί σε σάντουιτς, σούπα ή και ακόμα και σε μια δροσερή σαλάτα.

Το να έχετε μια λίστα με συνταγές που αγαπάτε μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό των γευμάτων πολύ πιο απλό, ειδικά τις εβδομάδες που δεν έχετε έμπνευση.