Όταν τα παιδιά αρνούνται να κάνουν τα μαθήματα για το σχολείο, τότε το σπίτι μπορεί να γίνει πραγματική εμπόλεμη ζώνη. Κλάμματα, φωνές, άρνηση… όλα αυτά επικρατούν και είναι αρκετά για να μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας.

Αλλά για θυμήσου, εσύ ήθελες να κάνεις τα μαθήματα σου; Πιθανόν να είχες κι εσύ μια μικρή άρνηση, να βαριόσουν, να προτιμούσες να παίξεις, να μην είχες κανένα απολύτως κίνητρο. Φυσικά όμως είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν τα μαθήματα για το σχολείο και να μην επαναπαύονται και σε αυτό μπορείς να βοηθήσεις ως γονιός, να προσφέρεις το κίνητρο και την καθοδήγηση!

Διαβάστε επίσης: Μετά το σχολείο: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε γονιός

Πώς να βοηθήσεις το παιδί να κάνει τα μαθήματα για το σχολείο;

Άφησε το παιδί να ξεκουραστεί

Όταν το παιδί γυρίσει σπίτι είναι πιθανό να του λες να πάει κατευθείαν να κάνει τα μαθήματα του. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν, να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν. Ναι, μπορεί να είναι πιο καθησυχαστικό για εσένα να κάνει πρώτα τα μαθήματά του για να μην αφήνει υποχρεώσεις, αλλά μπορέι να χρειάζεται πρώτα χρόνο να ξεκουραστεί το μυαλό και το σώμα του και ύστερα να κάνει δυναμικά τις ασκήσεις του.

Δημιουργήστε μαζί μια ρουτίνα

Συζήτησε με το παιδί σου και δημιουργήστε μαζί μια ρουτίνα γύρω από το διάβασμα. Πότε το εξυπηρετεί καλύτερα να κάνει τα μαθήματα του; Πότε θέλει να παίζει; Είναι σημαντικό να έχετε ένα πρόγραμμα για να μπορείτε να μείνετε και οι δύο πιστοί σε αυτό.

Λάβε υπόψη σου την συναισθηματική του κατάσταση

Όταν το παιδί αρνείται να κάνει τα μαθήματα πιθανόν να κλαίει ή να θυμώνει. Εσύ μπορεί τότε, εξαιτίας της εξαντλημένης υπομονής σου να επιμένεις περισσότερο, ωστόσο να θυμάσαι ότι σε αυτή τη ψυχική κατάσταση το παιδί δεν θα μπορέσει να συγκεντρωθεί και να κάνει σωστά τα μαθήματά του.

Ρώτησε το γιατί δε θέλει να κάνει τα μαθήματα

Ενώ μπορεί η άρνηση αυτή να προέρχεται από βαρεμάρα, υπάρχει η πιθανότητα να προέρχεται από μαθησιακές δυσκολίες, ή να είναι κάποιο συγκεκριμένο μάθημα ή άσκηση που δεν μπορεί να κάνει γιατί απλά δεν καταλαβαίνει. Προσπάθησε να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος για να βρείτε παρέα και την λύση.

Δείξε υπομονή

Αν γίνεται αρνητικό το παιδί είναι προτιμότερο να δείξεις ηρεμία και υπομονή και να το βοηθήσεις να κάνετε μαζί τα μαθήματα από το να του φωνάξεις και να το ταράξεις περισσότερο.

Μην το τιμωρείς

Οι τιμωρίες μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα και μακροπρόθεσμα το παιδί μπορεί να τις συσχετίσει με το διάβασμα και να αρνείται κατηγορηματικά να διαβάσει, γιατί θα του δημιουργεί άσχημα συναισθήματα. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να το επαινείς όταν κάνει τα μαθήματά του στην ώρα του και αποτελεσματικά, με περισσότερο χρόνο παιχνιδιού ή με το αγαπημένο του σνακ! Έτσι θα έχει πραγματικό κίνητρο να κάνει τα μαθήματα του σωστά.

Μην κάνεις εσύ τα μαθήματά του

Η υπομονή σου έχει εξαντληθεί, θέλεις το παιδί να ηρεμήσει, αλλά δεν θες και να πάει αδιάβαστο στο σχολείο και τότε πέφτεις στην παγίδα. Ωστόσο, αυτή η πράξη πρέπει να αποφεύγεται καθώς δεν θα διδαχθεί όσα πρέπει και επίσης δεν θα μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.