Αν είσαι γονέας πιθανόν να επαναλαμβάνεις κάποια πράγματα στο παιδί σου ξανά και ξανά. Πολλές φορές βαριέσαι την επανάληψη και κουράζεσαι που το παιδί σου απλά δεν λέει να τα κατανοήσει. Φυσικά αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Αξίζει να γνωρίζεις ότι η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και σχεδόν κάθε γονιός έρχεται αντιμέτωπος με την επανάληψη και την αδυναμία του παιδιού να κατανοήσει. Από τη μεριά σου είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους λόγους που το παιδί χρειάζεται να ακούσει κάτι πολλές φορές για να το καταλάβει.
Διαβάστε επίσης: Tantrums: Τι τα πυροδοτεί;
Γιατί χρειάζεται η επανάληψη;
Δεν έχετε ίδιες προτεραιότητες
Φυσικά το παιδί σου δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο είναι σημαντικό να κάνει μπάνιο και να πλένει τα δόντια του κάθε μέρα γιατί πολύ απλά δεν έχετε ίδιες προτεραιότητες. Όλα τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να κάνουν αυτά που θέλουν αντί για αυτά που τους λένε οι γονείς τους.
Για εσένα το να παίξει το παιδί σου μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό, αλλά για εκείνο είναι ένας τρόπος να μάθει και να περάσει καλά. Οπότε όσες φορές και να επιμείνεις στο γιατί είναι σημαντικό να κάνει μπάνιο το παιδί, εκείνο δεν θα το κάνει προτεραιότητά του. Προτίμησε να αφήσεις το παιδί να κάνει τις δραστηριότητες που θέλει αλλά και αυτές που πρέπει!
Δεν έχει μάθει να σε ακούει χωρίς φωνές
Το παιδί ξέρει ότι μπορεί να πάρει επιπλέον χρόνο πριν από την ώρα του μπάνιου αν απλά σε αγνοήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άτακτο, είναι απλώς η ανθρώπινη φύση.
Έτσι, αν το παιδί συνήθως αγνοεί εντελώς τα αιτήματά σου τουλάχιστον πέντε φορές, σημαίνει ότι έχει συνηθίσει να μην σε ακούει μέχρι να του φωνάξεις. Και γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεις τα πράγματα στο παιδί σου ξανά και ξανά!
Αντί, λοιπόν, να δίνεις οδηγίες από την άλλη άκρη του δωματίου, πήγαινε προς το παιδί σου και ζήτησε συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά πρέπει κάτι να του πεις και περίμενε μέχρι να σε κοιτάξει.
Δεν έχει αναπτυχθεί ο μετωπιαίος φλοιός του
Ο εγκέφαλος του παιδιού δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να μετατοπίζεται από αυτό που θέλει να κάνει σε αυτό που θέλεις εσύ. Κάθε φορά που θέτεις ένα όριο που απαιτεί από το παιδί σου να εγκαταλείψει αυτό που θέλει να κάνει για να κάνει αυτό που του λες τότε πρέπει να κάνει μια επιλογή.
Η λύση σε όλα αυτά είναι να θέτεις όρια με ενσυναίσθηση, ώστε το παιδί να θέλει να συνεργαστεί. Θα χρειαστεί πολλή εξάσκηση και επανάληψη, προκειμένου να το βοηθήσεις να καταλάβει ότι η σχέση μαζί σου είναι πιο σημαντική από αυτό που θέλει να κάνει εκείνη τη στιγμή και να αναπτύξει το παιδί αυτοπειθαρχία. Αν το μαλώνεις τότε δεν κάνει επιλογές μόνο του και δεν «χτίζει» τις νευρικές οδούς της αυτοπειθαρχίας.