Όσο κι αν σε τρομάζει, είναι σημαντικό να έχει και το παιδί μερικές ευθύνες στο σπίτι. Όταν τα παιδιά έχουν μια καθημερινή λίστα με ευθύνες και υποχρεώσεις που πρέπει να βγάλουν εις πέρας, τότε έχουν και ένα αίσθημα σταθερότητας. Επίσης, όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους τους έχουν εμπιστοσύνη τότε αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους.

Διαβάστε επίσης: Πανδημία: Προκάλεσε πρόωρη «γήρανση» στον εγκέφαλο των εφήβων

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζεις τι μπορεί να φέρει εις πέρας το παιδί σου, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλειά του, και να του επιτρέπεις να το κάνει!

Ευθύνες για μικρά παιδιά

Να ντυθεί μόνο του

Όταν ένα παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία να διαλέγει τα ρούχα του, τότε μαθαίνει από νωρίς να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα, να προσέχει τον εαυτό του και να εκφράζεται.

Να στρώνει το κρεβάτι του

Μια τόσο απλή διαδικασία μαθαίνει στα παιδιά να προσέχουν τον προσωπικό τους χώρο και τα πράγματά τους. Όπως και με το ντύσιμο, πιθανόν στην αρχή να χρειαστεί καθοδήγηση, αλλά με τον καιρό θα τα καταφέρνει μια χαρά.

Να μαζεύει τα παιχνίδια του

Η συνήθεια του να μαζεύει το παιδί τα παιχνίδια του αφότου έχει τελειώσει το παιχνίδι είναι μια υποχρέωση που το βοηθά να κατανοήσει τη σημασία της οργάνωσης και της καθαριότητας.

Να στρώνει το τραπέζι (με βοήθεια)

Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία αρχίζουν σιγά σιγά να αναπτύσσουν μια αυτονομία και πιθανόν να θέλουν να κάνουν μερικές δραστηριότητες μόνα τους. Όταν τους δίνουμε την ευκαιρία να στρώσουν το τραπέζι για την οικογένεια, ικανοποιείται η επιθυμία τους για αυτονομία και δημιουργείται επίσης μια αίσθηση συνεργατικότητας και σκοπού.

Να ετοιμάσει την τσάντα του

Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του και πως οφείλει να προετοιμάζεται σωστά για το σχολείο.

Να βοηθάει στην φροντίδα των κατοικιδίων

Όταν το παιδί φτάσει σε ηλικία που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να ταΐζει ένα κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να του δίνεται η άδεια να το κάνει. Έτσι, αποκτά ενσυναίσθηση και συμπόνια για όλα τα πλάσματα στο περιβάλλον γύρω του.