Αν έχεις μωράκι, πιθανόν έχεις βαρεθεί να αγοράζεις, να αλλάζεις και να πετάς πάνες! Είσαι σίγουρη ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του έχεις χρειαστεί πάνω από 1 εκατομμύρια πάνες και έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ότι πρέπει σιγά-σιγά να τις αποχαιρετίσετε μια και καλή!
Φυσικά για να γίνει αυτό, πρέπει να μάθεις το παιδί να επισκέπτεται την τουαλέτα όποτε το έχει ανάγκη, είτε με τη δική σου βοήθεια, είτε σταδιακά μόνο του. Ένα παιδί μπορεί να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα όταν είναι περίπου δύο ετών αλλά αυτό φυσικά διαφέρει από παιδί σε παιδί.
Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση τουαλέτας: Κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς
Πριν ξεκινήσεις να μαθαίνεις στο παιδί σου να πηγαίνει στην τουαλέτα είναι σημαντικό να εντοπίσεις ότι είναι έτοιμο να αφήσει τις πάνες πίσω του. Ένα παιδί είναι έτοιμο για αυτό το βήμα αν:
- Μπορεί να ακολουθήσει βασικές οδηγίες.
- Μπορεί να εκφράσει την ανάγκη του να πάει στην τουαλέτα.
- Δείχνει ενδιαφέρον στο πως “λειτουργεί” η τουαλέτα.
- Μπορεί να κατεβάσει και να βάλει τα ρουχαλάκια του.
Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι εκείνος που μπορεί να σας δώσει με ασφάλεια το πράσινο φως πως το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει να πηγαίνει στην τουαλέτα και μαζί να οργανώσετε ένα κατάλληλο σχέδιο προσέγγισης και δράσης.
Πώς μαθαίνει το παιδί χωρίς πάνες;
Ενώ είναι σημαντικό να μιλάς για τη χρήση της τουαλέτας και να την προσφέρεις ως επιλογή, δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να το ενθαρρύνεις να ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
Γενικά, μην βιάζεστε να απαλλαγείτε εντελώς από τις πάνες. Το σημαντικό είναι το παιδί να κάνει αυτό το βήμα προς την ανεξαρτησία με αυτοπεποίθηση.
Ως γονείς, πρέπει να έχετε υπομονή και να μην θυμώνετε ή να δείχνετε απογοήτευση κατά την εκπαίδευση.
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης:
- Φορέστε στο παιδί ρουχαλάκια που κατεβαίνουν γρήγορα και εύκολα.
- Έχετε πάντα ρουχαλάκια μαζί σας σε κάθε περίσταση εκτός σπιτιού.
- Περιγράψτε το βιολογικό φαινόμενο της ούρησης και της αφόδευσης χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά (πχ. τσίσα, γιογιό, λεκάνη).
Από πού να ξεκινήσετε
Αγοράστε μαζί με το παιδί ένα γιογιό που του αρέσει. Βάλτε το σε μια θέση με εύκολη πρόσβαση και ενθαρρύνετε αρχικά το παιδί να κάθεται στο γιογιό με τα ρούχα του και να παίζει με παιχνίδια.
Στη συνέχεια, μάθετε στο παιδί να κάθεται στο γιογιό μόλις ξυπνήσει ή μετά τα γεύματα κάνοντας την όλη διαδικασία να φαίνεται σαν παιχνίδι. Μόλις το παιδί μάθει να κάθεται άνετα στο γιογιό με τα ρούχα, ενθαρρύνετέ το να κάθεται χωρίς πάνα.
Προσφέρετε στο παιδί άφθονη θετική επιβράβευση κι αν δείτε πως δεν συνεργάζεται, σταματήστε και δοκιμάστε ξανά μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Μόλις το παιδί χρησιμοποιήσει επιτυχώς το γιογιό, μην ξαναβάλετε πάνα ούτε τη νύχτα. Προχωρήστε έπειτα με το κατάλληλο κάθισμα στην λεκάνη του σπιτιού και βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σκαλάκι κάτω από την λεκάνη.