Οτιδήποτε βάζουμε στο πιάτο μας μας παρέχει τα καύσιμα για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, κι αν οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν την φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού και τον θηλασμό,τότε χρειάζεται επιπλέον προσοχή. Για πολλές νέες μαμάδες η διατροφή μετά τον τοκετό είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς προσπαθούν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη στήριξη της ανάκαμψης, της παραγωγής γάλακτος, της ξεκούρασης και όλων των καθηκόντων που απαιτούνται σε καθημερινή βάση.
Ξεκινώντας από τους υδατάνθρακες, η σημαντική μείωση της συνολικής πρόσληψής τους δεν είναι η καλύτερη επιλογή μετά τον τοκετό. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τις νέες μητέρες όχι μόνο για την παραγωγή μητρικού γάλακτος, αλλά και για την ψυχική υγεία όπως και τη ρύθμιση των ορμονών.
Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Αγαπάμε το σώμα μας και μετά τον τοκετό
Διατροφή μετά τον τοκετό
Η διατροφή μετά τον τοκετό δεν διαφέρει σημαντικά από ένα τυπικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Γεμίστε το μενού σας με τα παρακάτω, και θα λαμβάνετε τις περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, μπρόκολο, καρότα, λάχανο, γλυκοπατάτες, ντομάτες, σέλινο.
- Φρούτα, όπως αβοκάντο, μήλα και μπανάνες.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως.
- Άπαχη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνη, όπως ψάρια, πουλερικά, τόφου, φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί, φακές και άπαχο μοσχαρίσιο κρέας.
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί και αυγά.
Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειάζεται να παρακολουθείται η πρόσληψη τους, όπως:
- Ιώδιο: Πολλές θηλάζουσες γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό από αυτό το ιχνοστοιχείο, ιδίως εκείνες που δεν τρώνε γαλακτοκομικά, αποφεύγουν το μαγειρικό αλάτι ή τρώνε πολλά τρόφιμα που αναστέλλουν την πρόσληψη ιωδίου (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σταυρανθών λαχανικών). Το ιώδιο υποστηρίζει την ανάπτυξη των βρεφών και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Χολίνη: Αυτό το θρεπτικό συστατικό, που υπάρχει στο μητρικό γάλα, παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των μωρών.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Προτίμησε ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και υψηλή περιεκτικότητα σε εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), όπως ο σολομός και ο γαύρος. Το DHA, ειδικότερα, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Είναι επίσης σημαντικό να παραμένεις καλά ενυδατωμένη είτε θηλάζεις είτε όχι.
Κάποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Είναι απαραίτητο η μητέρα να παρατηρεί τις αντιδράσεις του μωρού της και να αποφασίζει αναλόγως. Ο παιδίατρος και η μαία μπορούν να βοηθήσουν τη νέα μητέρα με συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή της, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά το βρέφος.
Σε κάθε περίπτωση, η μητρότητα είναι ένα συνεχές μάθημα ευελιξίας και θα ήταν πολύ χρήσιμο να ακολουθήσεις την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τη διατροφή σου. Αυτό σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου όσον αφορά το πότε, το τι και το πόσο πρέπει να φας αντί να βασίζεσαι σε αριθμούς.