Οι λίγες και καλές δραστηριότητες για τα παιδιά είναι αρκετές

Το λιγότερο στις δραστηριότητες μπορεί να συνεπάγεται και περισσότερα οφέλη για τα παιδιά.
Οι λίγες και καλές δραστηριότητες για τα παιδιά είναι αρκετές
25 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:03

Στην προσπάθειά μας να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, συχνά, μπερδευόμαστε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τα απασχολούμε με όσες περισσότερες δραστηριότητες γίνεται, γεγονός που δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λίγες και καλές δραστηριότητες μπορεί να είναι αρκετές, ώστε να καλλιεργήσουν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού. Δείτε κάποια παραδείγματα και ακολουθήστε όσες θεωρείτε ότι ταιριάζουν στο παιδί σας.

Ελεύθερο παιχνίδι

Η μάθηση ενθαρρύνεται όταν το παιδί είναι ελεύθερο να κατευθύνει το παιχνίδι από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τα πολύτιμα «soft skills», δηλαδή δεξιότητες που αφορούν στο συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του. Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και να παίξουν με φίλους, αδέρφια ή μόνα τους.

Διαβάστε επίσης: Ευθύνες που μπορεί να αναλάβει το παιδί

Μην τα καθοδηγείτε. Προμηθευτείτε όσα παιχνίδια χρειάζονται, όπως τουβλάκια, μπλοκ και μαρκαδόρους κ.λπ., και δώστε στα παιδιά τον χώρο που χρειάζονται.

Παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο

Τα παιδιά χρειάζονται και το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, κοντά στη φύση. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση αναπτύσσουν την προσοχή τους και την ικανότητα της παρατήρησης, μαθαίνουν να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις. Το παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον, στο χώμα, στη βροχή, το χιόνι, την άμμο και ανάμεσα στα δέντρα είναι σημαντικές και αξέχαστες αισθητηριακές εμπειρίες.

Ανάληψη κινδύνου

Θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας να επιχειρούν και δραστηριότητες που σας φαίνονται λίγο επίφοβες. Όταν κάτι δεν απειλεί τη ζωή του παιδιού είναι εποικοδομητικό για να μάθει να αναλαμβάνει  την ευθύνη του «κινδύνου» και να διαχειρίζεται τον φόβο και δύσκολες καταστάσεις. Μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί σας, αλλά να το αφήσετε να τρέξει λίγο πιο γρήγορα, να κατέβει από μια τσουλήθρα από μεγάλο ύψος, να «κουτρουβαλήσει» από πράσινους λόφους. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και ψυχική δύναμη.

Απόλαυση της πλήξης χωρίς συγκεκριμένες δραστηριότητες

Αν κυνηγάτε συνέχεια τα παιδιά σας να κάνουν κάτι, δεν τους αφήνετε τον χώρο να αντιληφθούν τον εαυτό και τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να νιώσουν ότι βαριούνται για να ενεργοποιηθούν και να επιλέξουν τι θα ήθελαν να κάνουν και να προσφέρουν στον εαυτό τους. Ο χρόνος της πλήξης είναι συχνά σημαντικός για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τι τους αρέσει, τι τους βοηθάει να είναι δημιουργικά και ανεξάρτητα.

Απλές δραστηριότητες και καθημερινές δουλειές

Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Δεν είναι αγγαρεία, καθώς χαίρονται να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες για την υπόλοιπη ζωή τους. Σκεφτείτε τα παιδιά να ποτίζουν με μια μικρή κανάτα τα φυτά, να αλείφουν με μαρμελάδα το ψωμί, να τακτοποιούν τα τρόφιμα στο ντουλάπι. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Αν ξεκινήσετε σιγά σιγά να εφαρμόζετε αυτά στην καθημερινότητά σας με τα παιδιά, θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο δημιουργικά και χαρούμενα μπορούν να είναι, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ.

Πρόσφατα Άρθρα
Είναι τελικά τα Gen Alpha Kids μια ασεβής γενιά; 26 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Καλλιεργώντας την συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά 24 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να παραδέχονται τα λάθη τους 23 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
«Αντίο» πάνες: Μαθαίνουμε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα 22 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ευθύνες που μπορεί να αναλάβει το παιδί 22 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
5 δυσλειτουργικές φράσεις στην οικογένεια 21 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Να βοηθάμε το παιδί όταν δεν το χρειάζεται; 21 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί η επανάληψη είναι μονόδρομος για τα παιδιά; 20 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Μελέτη αποκαλύπτει πώς τα λόγια μας πληγώνουν τα παιδιά 19 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Μαθήματα για το σχολείο: Όταν το παιδί αρνείται να τα κάνει 19 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά σε διαφορετικά σχολεία: Πώς θα τα προλάβουμε όλα; 18 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Διάβασμα: Πώς θα δείξει ενδιαφέρον το παιδί; 18 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
4 παιδικές ταινίες για την φιλία 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό του παιδιού 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Βοηθώντας το παιδί να κάνει φίλους 16 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version