Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το παιδί, ούτε η μαγειρική σας. Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί να οφείλεται στα γονίδια...
25 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:08

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα: Kid-friendly συνταγές, δωροδοκίες, παρακάλια… Το μόνο που τρώει το παιδί είναι 1-2 φαγητά και αρνείται να δοκιμάσει νέες τροφές. Εντωμεταξύ, είναι θέμα χρόνου να τα βαρεθεί κι αυτά.

Η ιδιοτροπία στο φαγητό, η τάση να τρώει κανείς μια περιορισμένη γκάμα τροφών, είναι κοινή μεταξύ των παιδιών και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους για τους γονείς και τους φροντιστές, οι οποίοι συχνά κατηγορούν τους εαυτούς τους για αυτή τη συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης: Επιλεκτικό παιδί στο φαγητό: 4 πρωτότυπες πρακτικές για νέες δοκιμές

Τα καλά νέα είναι ότι το παιδί δεν θέλει να σας κάνει τη ζωή δύσκολη, ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις μαγειρικές σας ικανότητες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Psychology & Psychiatry, η ιδιοτροπία στο φαγητό, η οποία διαρκεί από τη νηπιακή ηλικία έως την πρώιμη εφηβεία, μπορεί να οφείλεται στα γονίδια.

Ιδιότροπα από κούνια

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το UCL, το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Λιντς διεξήγαγαν έρευνες στις οποίες συμμετείχαν γονείς με πανομοιότυπα ή μη πανομοιότυπα δίδυμα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι αυτή η διατροφική συμπεριφορά παραμένει σχετικά σταθερή από την ηλικία των 16 μηνών έως τα 13 χρόνια. Φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των επτά ετών και μειώνεται ελαφρώς μετά από αυτό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ των διδύμων εξηγούσαν σε ποσοστό 60% την επιλεκτικότητα στο φαγητό στην ηλικία των 16 μηνών, η οποία αυξήθηκε σε 74% και άνω, μεταξύ των ηλικιών τριών και 13 ετών.

Όσον αφορά το ρόλο του περιβάλλοντος, όπως τα είδη φαγητού που καταναλώνονταν στο σπίτι, τα ευρήματα έδειξαν ότι είναι σημαντικός κατά τη νηπιακή ηλικία. Μεταξύ των ηλικιών επτά και 13 ετών, οι ατομικές εμπειρίες (π.χ. το να έχουν διαφορετικούς φίλους), εξηγούσαν περίπου το 25% της διακύμανσης των επιπέδων της ιδιοτροπίας στο φαγητό.

«Παρόλο που η ιδιοτροπία στο φαγητό έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα και μπορεί να επεκταθεί πέρα από την πρώιμη παιδική ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σταθερή. Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην εφηβεία, αλλά οι συνομήλικοι και οι φίλοι τους μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη διατροφή των παιδιών καθώς μπαίνουν στην εφηβεία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version