Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και τα παιδιά σιγά-σιγά μπαίνουν στη ρουτίνα τους. Και όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι μόνο τα μαθήματα είναι και όλα αυτά που τα παιδιά κάνουν εκτός σχολείου τα οποία πρέπει να συντονιστούν και να προγραμματιστούν. Ένα πρόγραμμα λοιπόν, που και φέτος, για τις περισσότερες οικογένειες θα είναι γεμάτο εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολυμβητήριο, κιθάρα, πιάνο, ξένες γλώσσες, παιχνίδια με φίλους και η λίστα συνεχίζεται…
Ωστόσο, ο φόρτος δουλειάς που δημιουργείται από τον προγραμματισμό είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης για τους γονείς με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερο χρόνο στα ζευγάρια να επικεντρωθούν στη σχέση τους.
Διαβάστε επίσης: Μουσικό Όργανο: Ποιο είναι καλύτερο για το παιδί;
Πώς οι εξωσχολικές δραστηριότητες επηρεάζουν τα ζευγάρια;
Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 γονείς φάνηκε ότι:
- Οι γονείς περνάνε περίπου 30.4 ώρες προγραμματίζοντας οικογενειακές δραστηριότητες.
- Το 61% των γονέων δηλώνουν ότι ο φόρτος του προγράμματος έχει μειώσει τον χρόνο που περνούν με τον/την σύντροφό τους.
- Σχεδόν το 25% των ζευγαριών έχουν ζητήσει θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό.
- Σχεδόν τα μισά ζευγάρια (47%) λένε ότι το άγχος που σχετίζεται με τον υπερβολικό προγραμματισμό τους οδήγησε σε ανενεργή σεξουαλική ζωή.
Οι έννοιες του ψυχικού φόρτου και του υπερβολικού προγραμματισμού έχουν γίνει πιο διαδεδομένες χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ψυχικό φορτίο αφορά στη γνωστική, σωματική και συναισθηματική ενέργεια που απαιτείται για να φροντίσει κανείς τα παιδιά και να διατηρήσει ένα σπίτι.
Το ψυχικό φορτίο μπορεί να περιλαμβάνει:
- Τις δουλειές του σπιτιού.
- Το να θυμάται ο γονιός τα σχολικά είδη που χρειάζεται το παιδί.
- Την παροχή φροντίδας στα παιδιά.
- Τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων και τη μετάβαση σε δραστηριότητες.
- Έρευνα για συμπεριφορικές ή αναπτυξιακές συστάσεις.
- Αγορές και προετοιμασία γευμάτων.
Για ποιο λόγο όμως οι γονείς προγραμματίζουν τόσα πράγματα για τα παιδιά τους; Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι θεωρούν ότι όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών, ένας άλλος είναι οι ενοχές τους μήπως δεν κάνουν αρκετά για εκείνα. Άλλοι πάλι έχουν τόσο πιεσμένο πρόγραμμα οπότε πιστεύουν ότι η παραμονή των παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν τις εργασιακές απαιτήσεις.
Πώς σταματάει ο υπερβολικός προγραμματισμός;
Ως ζευγάρι μπορείτε να δουλέψετε παρέα για να σταματήσετε τον υπερβολικό προγραμματισμό και να μειώσετε το ψυχικό φορτίο.
Μιλήστε για αυτό
Όσο απασχολημένοι κι αν είστε, είναι σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο για να συζητήσετε για το ψυχικό φορτίο που ενδεχομένως να αισθάνεστε και οι δύο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταλήξετε να αδειάσετε λίγο το πρόγραμμα σας, και κατ’επέκταση τις σκέψεις σας.
Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Να λειτουργούν ως μια ευκαιρία να ακούσετε ο ένας τον άλλον και να μοιράσετε δραστηριότητες και υποχρεώσεις με τρόπο δίκαιο για όλη την οικογένεια.
Υποστηρίξτε ο ένας την ανάγκη του άλλου να αποφορτιστεί
Προγραμματίστε χρόνο για να ξεκουραστείτε και οι δύο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας θα προσέξει τα παιδιά ενώ ο άλλος κάνει μια δραστηριότητα που τον χαλαρώνει.
Αφήστε χρόνο για τους δυό σας
Το να υπάρχει χρόνος για βραδιές ραντεβού είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι μια βραδιά ταινίας στο σπίτι μόλις τα παιδιά κοιμηθούν ή να εξασφαλίσετε τη φύλαξη των παιδιών και να βγείτε για φαγητό.
Μην φοβηθείτε να ακυρώσετε σχέδια
Κοιτάξτε το ημερολόγιό σας και προχωρήστε σε ακυρώσεις ή να μεταθέστε ό,τι μπορεί να γίνει κάποια άλλη στιγμή. Είναι εντάξει να λέτε “όχι” ή “θα πρέπει να το σκεφτώ αυτό” πριν δεσμευτείτε σε σχέδια.