Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 300 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- 4 φέτες ψωμί
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 πρέζες ρίγανη
- 50-60 ml ελαιόλαδο & επιπλέον για το τηγάνισμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Αλεύρι για το πανάρισμα
Για τις προβάτσες
- 1 κιλό προβάτσες (άγρια χόρτα)
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 10 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 150 ml λευκό κρασί
- 2 αβγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ντομάτα σε καρέ και λάδι μαϊντανού (προαιρετικά) για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις προβάτσες, τις πλένετε και τις ζεματίζετε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι και τις κρυώνετε με μπόλικο νερό να κρατήσουν το χρώμα τους. Τις αφήνετε να στραγγίσουν.
- Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε για λίγη ώρα το μείγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και να σφίξει και στη συνέχεια πλάθετε κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο. Αλευρώνετε ελαφρώς τα κεφτεδάκια, τα ρίχνετε προσεκτικά στο καυτό λάδι και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Για τη σάλτσα ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο (50 ml) και σοτάρετε το φρέσκο κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε τις προβάτσες και τις τσιγαρίζετε ελαφρώς. Σβήνετε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τα κεφτεδάκια και ελάχιστο ζεστό νερό και τα αφήνετε να μαγειρευτούν με τα χόρτα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ελέγχετε και διορθώνετε το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτετε τον άνηθο και το μάραθο και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, να κοπεί ο βρασμός.
- Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με το χυμό λεμονιού και αραιώνετε το μείγμα με λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό. Περιχύνετε με το αραιωμένο αβγολέμονο τις προβάτσες με τα κεφτεδάκια και ανακινείτε την κατσαρόλα από τα χερούλια να πάει παντού η σάλτσα.
- Σερβίρετε το φαγητό σε βαθύ πιάτο και γαρνίρετε με λίγο επιπλέον άνηθο. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα και λάδι μαϊντανού.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ