Είναι υπέροχο να μοιράζεστε κάποια ταξίδια και με τα παιδιά σας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε αναμνήσεις, καλλιεργείτε την περιέργειά τους και δίνετε σε όλη την οικογένεια μια νέα προοπτική, ενώ συνδέεστε ακόμα περισσότερο μεταξύ σας. Επιπλέον, τα ταξίδια ενισχύουν την ευτυχία και τη δημιουργικότητα. Ωστόσο, κάθε ταξίδι με τα παιδιά έχει δυσκολίες ενώ μπορεί να αυξήσει αρκετά τα έξοδα. Ταυτόχρονα, μπορεί να ανησυχείτε αν στον προορισμό σας τα σημεία που θα επισκέπτεστε είναι κατάλληλα και για τα παιδιά ή αν μπορεί να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Διαβάστε επίσης:Βοηθώντας το παιδί να κάνει φίλους

Γι’ αυτό, είτε ξεκινάτε για ένα μακρινό ταξίδι με αεροπλάνο είτε οργανώνετε roadtrip ή πηγαίνετε μέχρι κάποια κοντινά χωριά, καλό είναι να μελετήσετε και να αποφύγετε τα παρακάτω κοινά λάθη. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε ξεπεράσετε πιθανές δυσκολίες και να έχετε ένα πιο ευχάριστο ταξίδι.

Ταξίδι με τα παιδιά: Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Δεν έχετε πάρει μαζί σας τρόφιμα για το ταξίδι

Για να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα έχουν εκνευρισμό επειδή το στομάχι θα γουργουρίζει, πακετάρετε από πριν τα σνακ που τους αρέσουν και θα τα κρατήσουν χορτάτα στο ταξίδι. Μην στηρίζεστε στο φαγητό καθ’ οδόν. Μπορεί να μην είναι αρκετό, νόστιμο κ.ο.κ. 

Λάθος εξοπλισμός

Στα ταξίδια, θα πρέπει να παίρνετε μαζί σας πιο εύκολα διαχειρίσιμο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, ένα καρότσι ταξιδιού. Κάντε και μια έρευνα από πριν για σχετικό εξοπλισμό -όπως κούνια, καθισματάκι, παιχνίδια- που μπορεί να διατίθενται στο κατάλυμα όπου θα μείνετε. Θα είναι ανακουφιστικό για το ταξίδι σας. 

Δεν έχετε μεριμνήσει για δεύτερα ρούχα στο ταξίδι

Τα παιδιά λερώνονται πολύ εύκολα και είναι φυσιολογικό στο ταξίδι να υπάρχουν μικρές αναποδιές που θα δημιουργήσουν λεκέδες στα ρούχα τους. Φροντίστε για μια δεύτερη αλλαξιά. Για καλό και για κακό, μην φοράτε στα παιδιά τα καλύτερά τους ρούχα στο ταξίδι. Έτσι, αν χρειαστεί κάτι να πεταχτεί, δεν θα είναι μεγάλο το κόστος και η απώλεια. 

Δεν έχετε όσα φάρμακα χρειάζεστε

Τα παιδιά, συνήθως, αρρωσταίνουν πιο συχνά και πιο εύκολα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας -ειδικά στο εξωτερικό ή σε κάποιο απομακρυσμένο τόπο- όλα όσα μπορεί να χρειάζονται τα παιδιά σας σε μια κατάσταση αδιαθεσίας. Από μια αλλεργία μέχρι μια ίωση. Διαφορετικά, αν κάτι συμβεί, θα γεμίσετε με άγχος για να το λύσετε. 

Αγνοείτε το Jet Lag

Το jet lag είναι πραγματικότητα και επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Αφήστε δυο ώρες ξεκούρασης μετά την άφιξη στον προορισμό σας. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε πιο ήρεμα και ξεκούραστα την υπόλοιπη μέρα. Η εξάντληση δημιουργεί εκνευρισμό.  ταξίδι με παιδιά λάθη

Δεν έχετε ελέγξει τα ταξιδιωτικά έγγραφα των παιδιών

Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να δείτε αν τα διαβατήρια όλων σας είναι έγκυρα. Τα διαβατήρια των παιδιών λήγουν και σχετικά πιο σύντομα. 

Δεν έχετε υπολογίσει τις δραστηριότητες για τα παιδιά

Στα ταξίδια είναι σημαντικό να ενσωματώσετε και κάποιες δραστηριότητες αποκλειστικά για τα παιδιά. Κάποιο μουσείο που να τα ενδιαφέρει και να οργανώνει κάτι εξειδικευμένο για παιδιά. Μια δραστηριότητα στο πάρκο, μια παράσταση βασισμένη σε τοπικά παραμύθια και μύθους κ.α.

Απουσία στάσεων σε μακρινά ταξίδια

Σε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο, οι στάσεις είναι απαραίτητες για όλους. Ειδικά τα παιδιά πρέπει να ξεμουδιάζουν και να παίρνουν αέρα, ώστε να μην βαριούνται και αρχίζουν την γκρίνια και το παράπονο. Μετατρέψτε ακόμα και τη μετακίνηση σε ενεργό κομμάτι του ταξιδιού. Μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες στάσεις σε δάση, μουσεία, μικρές πόλεις, για ένα παγωτό ή να θαυμάσετε τη θέα με σνακ κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αυτό θα ενθουσιάσει και θα ξεκουράσει τα παιδιά.

Με λίγη παραπάνω προσοχή, έρευνα και οργάνωση, τα ταξίδια με τα παιδιά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Κι αν συμβούν αναποδιές, μην απογοητεύεστε. Να θυμάστε ότι όλοι μαζί δημιουργείτε πολύτιμες αναμνήσεις.