Τα social media έχουν κατακλύσει τις ζωές των παιδιών από μικρή ηλικία, αποτελώντας κυρίαρχες πηγές επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Αυτό, αναπόφευκτα, επηρεάζει συνολικά την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, το ήμισυ της Gen Z εύχεται να μην υπήρχε το TikTok (47%) και το X (50%). Ακολουθούν το Snapchat (43%), το Facebook (37%) και το Instagram (34%). Τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκεντρώνουν τα smartphone (21%), οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (19%), το Netflix (17%) και το YouTube (15%).
Διαβάστε επίσης: Smartphones: Πώς η χρήση των γονέων επηρεάζει τα παιδιά
Τα ευρήματα βασίζονται σε 1.006 ενήλικες της Gen Z (ηλικίας 18-27) και αναδεικνύουν την «καθημερινή μάχη» που μπορεί να δίνουν οι νέες γενιές για να απεμπλακούν από τα social media, τα οποία προκαλούν εύκολα εθισμό.
Το αρνητικό αντίκτυπο
Είναι αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι το 60% δηλώνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ειδικότερα, το 52% αναφέρει ότι τα social media έχουν ωφελήσει τη ζωή τους και το 29% ότι την έχουν βλάψει. Το 44% των γυναικών και το 47% των ερωτηθέντων LGBTQ πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία.
Από τα ευρήματα καταδεικνύεται ότι εάν τα smartphones χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία, για την παρακολούθηση ταινιών και για την αναζήτηση πληροφοριών, ίσως, υπήρχε λιγότερη δυσαρέσκεια. Μάλιστα, το 36% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών, ενώ το 69% επιθυμεί ένα νόμο που να επιβάλει στις εταιρείες να αναπτύξουν ασφαλείς επιλογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 18 ετών.
Η ασφάλεια και η εκπαίδευση σε προτεραιότητα
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει μεγάλη σημασία, ειδικά για ανήλικα παιδιά που χρησιμοποιούν τα social media. Οι γονείς θα πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους, ορίζοντας χρόνους ενασχόλησης με τα social, στην περίπτωση που από πολύ μικρή ηλικία τους επιτρέπεται η χρήση smartphone, κάτι που καλό είναι έτσι κι αλλιώς να συμβαίνει υπό όρους.
Αν τα παιδιά αποκτήσουν μια σχετική παιδεία και εκπαιδευτούν γύρω από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν ενηλικιωθούν, θα έχουν πιο γερές βάσεις για τη διαχείριση και την υγιή ένταξή τους στη ζωή τους.