Τα μικρά παιδιά συχνά αναζητούν κάτι νέο για να απασχοληθούν. Μπορεί για παράδειγμα να ζητάνε ένα κατοικίδιο, το οποίο ενώ κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί, δεν είναι πάντοτε η καλύτερη ιδέα, καθώς τα κατοικίδια χρειάζονται την αμέριστη προσοχή μας. Ωστόσο, τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν να παρέχουν την φροντίδα τους και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά!

Φυσικά, έχεις αρκετούς λόγους να πάρεις ένα φυτό στο παιδί σου χωρίς δεύτερη σκέψη και σήμερα θα τους ανακαλύψουμε όλους!

Διαβάστε επίσης: Κηπουρική: Η απόλυτη οικογενειακή δραστηριότητα

9 λόγοι να πάρεις φυτά στο παιδί

1. Ενισχύουν τη δημιουργικότητα

Τα φυτά χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν, πράγμα που αποτελεί ευκαιρία για τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Προμηθεύσου μερικές πήλινες γλάστρες που μπορούν να ζωγραφίσουν ή να καλύψουν με αυτοκόλλητα. Θα ξέρουν πάντα ποιο φυτό είναι δικό τους και θα διασκεδάζουν φροντίζοντας τις γλάστρες τους.

2. Ενθαρρύνουν την υπευθυνότητα

Οι γονείς μπορούμε να διδάξουμε από νωρίς την υπευθυνότητα με μερικά φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να βιώσουν τα μικρά παιδιά την εμπειρία να περιποιούνται κάτι, η επιβίωση του οποίου βασίζεται στα χέρια τους.

3. Μπορούν να προηγηθούν ενός κατοικιδίου

Τα περισσότερα παιδιά θα ικετέψουν για ένα κατοικίδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ακόμα κι αν συμφωνήσεις, πάρε πρώτα μερικά φυτά εσωτερικού χώρου για τα παιδιά. Μόλις συνηθίσουν να εκτελούν καθημερινές εργασίες φροντίδας, όπως το πότισμα, θα έχουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς θα βοηθήσουν με ένα κατοικίδιο.

4. Διδάσκουν τον προγραμματισμό

Η διαχείριση του χρόνου και ο προγραμματισμός είναι κρίσιμες δεξιότητες που χρειάζονται όλοι για να πετύχουν στο σχολείο και την εργασία. Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να το βιώνουν αυτό παρακολουθώντας πότε ποτίζουν τα φυτά τους και πόσο καιρό πρέπει να περιμένουν για να το ξανακάνουν. Η τήρηση ενός προγράμματος ποτίσματος διευκολύνει τη διαχείριση του χρόνου τους αργότερα.

5. Μαθαίνουν το οικοσύστημα

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μαθαίνουν για τα οικοσυστήματα στο σχολείο, αλλά οι πληροφορίες που λαμβάνουν θα τους είναι πιο κατανοητές αν τις έχουν ήδη βιώσει στο σπίτι.

6. Καθαρίζουν τον αέρα

Παρουσιάστε μια λίστα με φυτά που μπορείτε να έχετε στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας στα παιδιά σας, ώστε να διαλέξουν αυτά που τους αρέσουν και διαβάστε μαζί πληροφορίες για το πώς τα φυτά μας κρατούν υγιείς.

7. Εξοικειώνονται με τα αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο

Είναι άλλο πράγμα να μαθαίνουν τα παιδιά φυσική στην τάξη και άλλο να μαθαίνουν πράγματα βιωματικά.

Μαθαίνοντας πώς να το φροντίζουν και τι κάνει κάθε φυτό, τα παιδιά ενδιαφέρονται ευκολότερα για τις αντίστοιχες επιστήμες.

8. Καλλιεργούν την υπομονή

Τα φυτά δεν αναπτύσσονται μέσα σε μια νύχτα. Αφού τα παιδιά φυτέψουν μερικούς σπόρους, θα πρέπει να γίνουν πιο υπομονετικά περιμένοντας τα πρώτα πράσινα μπουμπούκια. Τα παιδιά συχνά θέλουν μόνο άμεση ικανοποίηση, οπότε η διδασκαλία της υπομονής με τα φυτά, ελαχιστοποιεί τη συνεχή ανάγκη τους να παίρνουν αυτό που θέλουν ακριβώς όταν το θέλουν.

9. Απαιτούν ευγένεια

Μερικές φορές τα παιδιά δεν έχουν μεγάλο έλεγχο των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων. Μπορεί να πιέσουν κάτι πολύ δυνατά ή να σπάσουν κατά λάθος κάτι. Τα φυτά απαιτούν ευγένεια την οποία μπορούν να αναπτύξουν μέσα από την καθημερινή φροντίδα. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευγένεια αργότερα στη ζωή τους για να χειριστούν άλλα εύθραυστα όντα ή πράγματα.