Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη

Οι λόγοι που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μωράκι σας, αλλά και οι καλύτερες πηγές τους.
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
29 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:00

Η υγεία και η καλή ανάπτυξη των παιδιών θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα για τους γονείς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν μια ποικιλία από τροφές που τα περιλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι μαμάδες μπορούν να διασφαλίσουν τη βέλτιστη συνολική ανάπτυξη του μωρού τους.

Γιατί είναι απαραίτητα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην διατροφή σας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για το αναπτυσσόμενο μωρό στη μήτρα και για τη συνέχιση της ανάπτυξης μετά τη γέννηση και μεταφέρονται στον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Properties διαπίστωσε ότι τα λιπαρά συμβάλλουν κατά 50% έως 60% στη δομή του εγκεφάλου του μωρού. Για να τα αποκτήσουν τα μωρά, εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Μετά τους 6 μήνες περίπου, τα παιδιά μπορούν να τα λάβουν και από τη διατροφή τους.

Ποιες είναι όμως οι κύριες τροφές με ωμέγα-3;

Λιπαρά ψάρια

Οι έρευνες φανερώνουν ότι η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να σχετίζεται με καλύτερη νευρογνωστική ανάπτυξη στα παιδιά.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα λιπαρά ψάρια που επιλέγετε, καθώς ο οργανισμός HealthyChildren προειδοποιεί για τη μόλυνση ορισμένων λιπαρών ψαριών με υδράργυρο που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ο ξιφίας, ο τόνος, ο λούτσος και ορισμένα είδη καρχαριών, που περιέχουν τον περισσότερο υδράργυρο, πρέπει να αποφεύγονται.

Οι συνιστώμενες επιλογές είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες και τα στρείδια.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν νευροπροστατευτικές ενώσεις όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και μελατονίνη. Αλλά είναι επίσης μια σημαντική πηγή α-λινολενικού οξέος.

Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2023 αποκάλυψε μια θετική επίδραση των καρυδιών στη διατήρηση της γνωστικής υγείας και την πρόληψη της γνωστικής παρακμής σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Λιναρόσποροι

Είναι πλούσιοι σε άλφα-λινολενικό ωμέγα-3, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nutrients.

Το λινάρι διατίθεται ως ολόκληροι σπόροι, ημιλιπαρό αλεύρι, αλεσμένο ή ως έλαιο λιναρόσπορου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental Origins of Health and Diseases σε πειραματόζωα υπογραμμίζει ότι ο αλεσμένος λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι ικανά να ενισχύσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διατροφολόγο σας στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννηση για να βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στις κατάλληλες ποσότητες.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version