Η πανδημία μπορεί να ευθύνεται για τα αυξανόμενα επίπεδα που παρουσιάζει η μυωπία στα παιδιά, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές σε νέα μελέτη. Κι αυτό διότι τα παιδιά αναγκάστηκαν να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο σε εσωτερικούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα στα τρία παιδιά έχουν πλέον μυωπία. Παγκοσμίως, τα ποσοστά μυωπίας τριπλασιάστηκαν μεταξύ 1990 και 2023. Μιλώντας στο British Journal of Ophthalmology, οι Κινέζοι επιστήμονες επεσήμαναν:

«Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης στους νέους».

Διαβάστε επίσης: Είναι τελικά τα Gen Alpha Kids μια ασεβής γενιά;

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μυωπία έως το 2050 λόγω της αύξησης του χρόνου που αφιερώνεται σε εσωτερικούς χώρους και μπροστά στις οθόνες.

Μυωπία και παιδιά: Η έρευνα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στο Guangzhou της Κίνας ανέλυσαν 276 μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά σε 50 χώρες.

Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στην Ανατολική Ασία, με το 86% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 74% στη Νότια Κορέα να έχουν διαγνωστεί με μυωπία. Η Ρωσία ακολούθησε στην τρίτη θέση. Συγκριτικά, η Παραγουάη και η Ουγκάντα ​​κατέγραψαν μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανήλθαν σε περίπου 15%. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μυωπία έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ επιδεινώνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο αριθμός της μυωπίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αναμένεται να ξεπεράσει τις 740 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. «Παρά τους περιορισμούς, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του δείγματος που περιλαμβάνεται, οι εκτιμήσεις μας για τον επιπολασμό της μυωπίας θεωρούνται ότι πλησιάζουν τον ακριβή αριθμό», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα κορίτσια είναι πιθανό να παρουσιάσουν υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια. Αναφορικά με το φύλο, οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία γρηγορότερα από τα αγόρια και τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες σε κοντινή οπτική απόσταση. Οι ερευνητές προτείνουν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και λιγότερο χρόνο στην οθόνη για όλα τα παιδιά.