Υλικά
- 1 μέτρια κολοκύθα butternut squash, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους (περίπου 6 φλιτζάνια)
- 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, χωρισμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 8 φλιτζάνια κατσαρό λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 μήλο χωρίς τη φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
- 1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί Gorgonzola
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετήστε την κολοκύθα με 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Ανακατατέψτε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Απλώστε ομοιόμορφα σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήστε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, 25 με 30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Ανακατέψτε το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας λάδι, τη 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε λάχανο. Δουλέψτε με τα χέρια σας μέχρι να μαλακώσει το λάχανο για 1 έως 2 λεπτά.
- Προσθέστε την κολοκύθα, τις φέτες μήλου και τα πεκάν. Ρίξτε το gorgonzola και ανακατέψτε καλά.
Η φθινοπωρινή σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, ειδικά αν τη συνδυάσετε με ψητό κοτόπουλο.