Διαβάστε βιβλία στο παιδί… Είναι συνταγή γιατρού!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.
1 Οκτωβρίου 2024 | 18:08

Το βιβλίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία και μέσα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (APP) ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις αγάπης και φροντίδας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τόσα πολλά παιδιά σήμερα έχουν μυωπία;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά συμβάλλει στη δημιουργία των θεμελίων για την υγιή κοινωνική-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και εκπαιδευτική ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη σχολική ετοιμότητα και την παροχή διαρκών οφελών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών.

Αν αποτελεί καθημερινή συνήθεια παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας για το παιδί, φέρνοντάς το πιο κοντά στο γονέα. Του δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να δεθεί συναισθηματικά μαζί του ενώ παράλληλα αποτελεί το τέλειο κλείσιμο για τη βραδινή του ρουτίνα.

«Ως παιδίατρος και ως γονέας, προτείνω να κάνετε το διάβασμα ρουτίνα πριν από τον ύπνο, να χρησιμοποιείτε τα βιβλία για να συνδεθείτε και να χαλαρώσετε έπειτα από μια πολυάσχολη μέρα. Αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς της οικογένειας και συμβάλλει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας», σημειώνει η Πέρι Κλας.

Μαθαίνουμε αγκαλιά

Οι εικόνες, τα σχέδια και οι παραστάσεις που απεικονίζονται στις σελίδες του βιβλίου ενισχύουν την κοινή αυτή εμπειρία και η αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας «χτίζει» ουσιαστικά ένα πολύ ευνοϊκό μαθησιακό περιβάλλον που αναπτύσσει τις δυνατότητες του παιδιού και την εξέλιξη της μάθησης.

«Τα παιδιά που συναντούν για πρώτη φορά τα βιβλία στην αγκαλιά των γονιών τους, όταν είναι πολύ μικρά, συνδέουν κατά τη σχολική ηλικία τα βιβλία και την ανάγνωση με την αγκαλιά, την αίσθηση ασφάλειας, τις αλληλεπιδράσεις, τις ιστορίες και την ψυχαγωγία και πάνω από όλα με τις αγαπημένες φωνές των ενηλίκων, με τους οποίους έχουν αυτές τις τόσο σημαντικές πρώιμες σχέσεις», προσθέτει η Κλας.

Τα παιδιά είναι μοναδικά άτομα με μεγάλες προσωπικότητες και ποικίλα ενδιαφέροντα, και υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος βιβλίων εκεί έξω που ταιριάζει σε αυτά. Είτε αγαπούν τα σπορ, τα τέρατα ή τα τρένα, υπάρχουν ιστορίες για όλα παιδιά. Όταν διαβάζουν για θέματα που τα ενδιαφέρουν, τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν προσοχή.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε βιβλία που σχετίζονται με ορισμένα ορόσημα και εμπειρίες, όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο ή ένα πάρτι. Χρησιμοποιώντας αυτές τις σχετικές ιστορίες, μπορείτε να κάνετε συνδέσεις με τον πραγματικό κόσμο.

Βιβλία VS οθονών

Η APP υπογραμμίζει τη σημασία της περιορισμένης χρήσης οθονών στην πρώιμη παιδική ηλικία και της έμφασης στα έντυπα βιβλία, καθώς τα ψηφιακά βιβλία δεν προωθούν ισοδύναμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών.

Τα παιδιά προτιμούν οι γονείς τους να τους κρατούν το χέρι και όχι… το κινητό. Αποσυνδεθείτε, λοιπόν, από τις οθόνες και συνδεθείτε με την οικογένεια!

Πρόσφατα Άρθρα
Ώρα για διάβασμα: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! 4 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: 5 πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να δώσουν στο παιδί 4 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ραντεβού: Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στην εφηβεία; 3 Οκτωβρίου 2024, 14:22
SOS για την υγεία των μικρών παιδιών 2 Οκτωβρίου 2024, 18:00
Επιτρεπτικοί παππούδες και γιαγιάδες- Τελικά υπάρχει όριο; 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Οι αντιλήψεις των παιδιών διαστρεβλώνονται από τα social 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις στα παιδιά- Τι πρέπει να προσέχουμε ως γονείς 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Puppy love… Πώς το παιχνίδι με τον σκύλο ωφελεί τα παιδιά 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Από τι απειλείται ο παιδικός εγκέφαλος; 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Γιατί τόσα πολλά παιδιά σήμερα έχουν μυωπία; 30 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κοιμάται καλά; 30 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Φυτά: 9 λόγοι που αξίζει να πάρετε στο παιδί σας 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
«E.T. ο εξωγήινος»: Αλήθειες και μυστικά πίσω από τα φώτα 28 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ταξίδι με τα παιδιά: Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε  28 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version