Οι περισσότεροι από εμάς περνούσαμε αρκετές ώρες ως παιδιά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αυτές οι μέρες ήταν πιο ανάλαφρες και χαλαρές σε σχέση με τις στιγμές στο σπίτι με τους γονείς μας. Ποια είναι τα όρια, όμως, στην ανατροφή ενός παιδιού;
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, σε ένα παιδί με τους γονείς του στο σπίτι να μην του επιτρέπεται να ζωγραφίζει ανεξέλεγκτα όπου βρει. Αντίθετα, δεν είναι παράλογο να δούμε το ίδιο παιδί στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς να αφήνεται τελείως ελεύθερο και να ζωγραφίζει μέχρι και τους τοίχους. Και η γιαγιά να το επιβραβεύει μάλιστα για το αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης: Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις στα παιδιά- Τι πρέπει να προσέχουμε ως γονείς
Το ερώτημα είναι αν αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σίγουρα, δημιουργείται πρόβλημα όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού μεταξύ των παππούδων και των γονιών. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί ένα παιδί να συμβαδίσει και να υιοθετήσει σταθερά πρότυπα συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, δεν μαθαίνει τα όρια.
Επιτρεπτικοί – Ανεκτικοί παππούδες και γιαγιάδες
Η επιτρεπτική συμπεριφορά προς τα παιδιά σχετίζεται με το να μην ακούνε ποτέ «όχι». Αποτέλεσμα είναι να μην αποκτούν πειθαρχία, ενώ δυσκολεύονται να δομήσουν και τον χαρακτήρα τους. Φανταστείτε, επίσης, το μπέρδεμα που δημιουργείται στο παιδί όταν οι γονείς τους θέτουν κανόνες και από την άλλη οι παππούδες τους καταπατούν.
Σίγουρα η σχέση του παιδιού με τον παππού και τη γιαγιά είναι πολύ ζεστή και τρυφερή. Γι’ αυτό και οι ίδιοι τείνουν να είναι πιο ανεκτικοί. Καλό είναι, όμως, να υπάρχει μια σχετική συνεννόηση για τον ρόλο και τα όρια του καθενός, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στο παιδί.
Άλλωστε, ο στόχος είναι κοινός και για τις δύο πλευρές. Τα υγιή και χαρούμενα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έγινε και κάτι σημαντικό αν, όταν τα παιδιά που επισκέπτονται τον παππού και τη γιαγιά κοιμούνται λίγο πιο αργά ή φάνε λίγη σοκολάτα παραπάνω. Είναι πού σημαντική αυτή η σχέση για τα παιδιά. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για τη θέσπιση κοινών κανόνων.
Τι μπορείτε να κάνετε
Προσδιορίστε οι ίδιοι ως γονείς το πώς θα θέλατε να δομηθεί η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας και να συζητήστε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Επικοινωνήστε τις επιθυμίες σας και βοηθήστε τους δικούς σας γονείς να γίνουν κομμάτι της ίδιας ομάδας που στόχο έχει να μεγαλώσει παιδιά με ευγένεια, σεβασμό και αυτοπεποίθηση.
Επίσης, φροντίστε να ανατροφοδοτείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες με τα σχόλιά σας. Δεν χρειάζεται να έχετε αμυντική ή απορριπτική στάση απέναντι στους παππούδες. Μαζί θα βρείτε τη λύση με σκοπό την ευημερία των παιδιών.