Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, ο χειριστής του παιχνιδιού κι ένας μηχανικός κλήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής ,όπου, τον Αύγουστο, έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν λάβει τα προηγούμενα 24ωρα ολιγοήμερες προθεσμίες για σήμερα το μεσημέρι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσουν εξηγήσεις μέσω υπομνημάτων.
Μεταξύ άλλων θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω στα ευρήματα του πραγματογνώμονα, το πόρισμα του οποίου υποβλήθηκε στο ΑΤ Κασσάνδρας και καταγράφει μία σειρά από αστοχίες και παραλείψεις όσον αφορά τη λειτουργία του μοιραίου παιχνιδιού (crazy dance).
Στα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην πορισματική του έκθεση αναφέρεται, κατά πληροφορίες, ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής εξηγήσεων, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής που θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.
Διαβάστε επίσης: Είναι πραγματικά ασφαλή τα λούνα παρκ;
Προκύπτουν ευθύνες του δήμου
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πόρισμά του ο διορισμένος πραγματογνώμονας, προκύπτουν ευθύνες του δήμου Κασσάνδρας, ο οποίος άφησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο λούνα παρκ στην περιοχή.
Στο πόρισμα τονίζεται πως στην περίπτωση που το φονικό παιχνίδι, που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη, είχε ελεγχθεί βάσει όσων προβλέπονται στην υπουργική απόφαση, τότε θα ήταν αδύνατον να εγκριθεί.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο πραγματογνώμονας της ιδιωτικής πιστοποιημένης εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία απαιτεί σε τέτοια παιχνίδια να γίνεται περιοδικός έλεγχος κάθε οκτώ μήνες, κάτι που δεν προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα πως πραγματοποιήθηκε.
Την ίδια στιγμή, χειρόγραφες οδηγίες που εντόπισε ο πραγματογνώμονας στο σημείο αποκαλύπτουν πως το φονικό παιχνίδι δεν έπρεπε να λειτουργεί με ταχύτητα που υπερβαίνει το 70. Οι μοναδικές οδηγίες χρήσης που είχε δώσει ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ στους χειριστές ήταν χειρόγραφες. Σε μία από τις πέντε προτάσεις απαγορεύει στους χειριστές να ανεβάζουν ταχύτητα πάνω από 80 στο φονικό παιχνίδι.
Ωστόσο, ο πραγματογνώμονας που διόρισε η ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει πως εάν η ταχύτητα έπρεπε να είναι μέχρι το 70, θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί οι υπόλοιπες επιλογές από τον μοχλό ελέγχου.