Για τους περισσότερους εργαζόμενους γονείς, η εξισορρόπηση των απαιτήσεων της δουλειάς με την ανάγκη αφιέρωσης περισσότερου χρόνου με τα παιδιά τους μπορεί να είναι ένας συνεχής, αγχωτικός αγώνας.

Ωστόσο, πλέον μπορούν να σταματήσουν να μετρούν τις ώρες και τα λεπτά που περνούν στη δουλειά αντί για το σπίτι… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Marriage and Family, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνουν οι γονείς με τα παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών και της επιτυχίας αυτών των παιδιών αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί

Η ποιότητα του χρόνου που περνάτε με τα παιδιά σας έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα.

Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί σας, θα σας ενημερώσουν με τις πράξεις τους.

Στα μικρότερα παιδιά, αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή περισσότερων εκρήξεων από ό,τι συνήθως. Άλλες φορές, τα παιδιά μπορεί απλώς να αποσυρθούν αν αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και όταν οι γονείς είναι στο σπίτι, κάτι που πιθανώς υποδεικνύει ότι ίσως δεν είναι πραγματικά παρόντες όταν είναι μαζί τους.

Ιδέες για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια

Ο ποιοτικός χρόνος μαζί με το παιδί είναι η από κοινού απασχόληση του παιδιού με δραστηριότητες που αποτελούν πηγή επικοινωνίας, χαράς και ικανοποίησης για τα παιδιά. Κάθε φορά που είμαστε μαζί με το παιδί μας το βοηθάμε στη συναισθηματική του εξέλιξη και στην ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς, γνωστικό, κινητικό και κοινωνικό-συναισθηματικό.

Δραστηριότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά:

  • Η πιο σημαντική δραστηριότητα είναι να μπείτε στο παιγνίδι τους. Υποδυθείτε ρόλους στο αυθόρμητο φανταστικό τους παιγνίδι.
  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για οτιδήποτε τα απασχολεί και ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά τους.
  • Αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι και πηγαίνετε ένα περίπατο στη φύση.
  • Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία που προσφέρεται για δημιουργική έκφραση με βάση τις κοινές εμπειρίες.
  • Μαγειρέψτε μαζί το αγαπημένο σας υγιεινό γεύμα.