Είναι κακό, τελικά, να μοιράζεστε το κρεβάτι με τα παιδιά σας;

Η επιστήμη θα σας καθησυχάσει σχετικά με την πολύ αγαπητή συνήθεια γονιών και παιδιών να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.
Είναι κακό να μοιράζεστε το κρεβάτι με τα παιδιά σας;
5 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Πολλές φορές, οι γονείς κάνουν κάποιες επιλογές που, ίσως, να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά τους. Μία από τις πιο κοινές, και μάλιστα αγαπητές στα μικρά παιδιά, είναι το να κοιμάται η οικογένεια στο ίδιο κρεβάτι. Μπορεί να θεωρείτε ότι αυτό θα ενισχύσει το δεσμό μεταξύ γονέα-παιδιού. Από την άλλη, ίσως, ανησυχείτε ότι αυτή η συνήθεια θα δημιουργήσει προβλήματα ύπνου και ενδεχομένως άλλα θέματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η κοινή χρήση κρεβατιού στην ηλικία των εννέα μηνών δεν επηρεάζει τη συναισθηματική και συμπεριφορική ανάπτυξη του παιδιού στη μετέπειτα παιδική ηλικία.

Στο ίδιο κρεβάτι: Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Η έρευνα βασίστηκε σε 16.599 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2000 και 2002, των οποίων παρακολουθούσαν την ανάπτυξη από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 11 ετών. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί εάν η κοινή χρήση κρεβατιού στην ηλικία των εννέα μηνών συνδεόταν με συναισθηματικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά και προβλήματα στη συμπεριφορά, όπως η επιθετικότητα ή η υπερκινητικότητα.

Γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε μια εξελιγμένη στατιστική μέθοδος με σκοπό να εντοπιστούν ξεχωριστές ομάδες παιδιών που εμφάνισαν παρόμοια πρότυπα συναισθηματικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης από την ηλικία των 3 έως των 11 ετών.

Διαβάστε επίσης: Επιτρεπτικοί παππούδες και γιαγιάδες- Τελικά υπάρχει όριο;

Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που μοιράζονταν το κρεβάτι με τους γονείς τους στους εννέα μήνες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να ανήκουν σε μία από τις ομάδες με υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων. Ωστόσο, αυτή η σχέση εξαφανίστηκε όταν μπήκαν και άλλοι παράγοντες στην εξίσωση, όπως η ψυχική υγεία της μητέρας, η ιδιοσυγκρασία του παιδιού και οικογενειακά χαρακτηριστικά όπως η μονογονεϊκότητα ή η εθνικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι από μόνη της η κοινή χρήση κρεβατιού δεν προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αντίθετα, άλλες πτυχές του περιβάλλοντος και της οικογενειακής ζωής ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις ως προς την ανάπτυξή του.

Στόχος η αρμονία και η ευημερία του παιδιού

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει εξετάσει πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του μωρού, το οποίο κοιμάται ανάμεσα στους γονείς του. Καλό είναι οι γονείς να ενημερώνονται σχετικά την κοινή χρήση του κρεβατιού με το παιδί τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του πρώτου έτους, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως το μοίρασμα του κρεβατιού –εάν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας- είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στην κοινή χρήση κρεβατιού μόνο στην ηλικία των 9 μηνών, εξετάζοντας τα αποτελέσματα στις ηλικίες 3 έως 11. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές σε άλλες ηλικίες ή για μεγαλύτερες περιόδους.

Συμπερασματικά, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ένα θέμα με κοινές συντεταγμένες και οδηγίες για όλους. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, το ίδιο και κάθε γονιός. Είναι σοφό να ακούτε το ένστικτό σας που βασίζεται σε λογικά συμπεράσματα για την ιδιοσυγκρασία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών σας. Μακροπρόθεσμος σκοπός σας πρέπει να είναι η οικογενειακή αρμονία και η ευεξία των παιδιών.

Πρόσφατα Άρθρα
«Μα, μαμά, είναι άδικο!» – Τι απαντάμε σε αυτό; 5 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ώρα για διάβασμα: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! 4 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: 5 πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να δώσουν στο παιδί 4 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ραντεβού: Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στην εφηβεία; 3 Οκτωβρίου 2024, 14:22
SOS για την υγεία των μικρών παιδιών 2 Οκτωβρίου 2024, 18:00
Επιτρεπτικοί παππούδες και γιαγιάδες- Τελικά υπάρχει όριο; 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Οι αντιλήψεις των παιδιών διαστρεβλώνονται από τα social 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Διαβάστε βιβλία στο παιδί… Είναι συνταγή γιατρού! 1 Οκτωβρίου 2024, 18:08
Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις στα παιδιά- Τι πρέπει να προσέχουμε ως γονείς 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Puppy love… Πώς το παιχνίδι με τον σκύλο ωφελεί τα παιδιά 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Από τι απειλείται ο παιδικός εγκέφαλος; 1 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Γιατί τόσα πολλά παιδιά σήμερα έχουν μυωπία; 30 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κοιμάται καλά; 30 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Φυτά: 9 λόγοι που αξίζει να πάρετε στο παιδί σας 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version