Υλικά

  • 4 κιλά βραστόψαρα (χάνους, μπαλάδες, γύλους, σκορπινάκια, χειλούδες κ.ά.)
  • 1 κιλό πατάτες σε φέτες
  • 1 κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 κιλό καρότα σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 500 γρ. σέλερι (μόνο τα κλωνάρια) σε ροδέλες
  • 500 γρ. μικρά κολοκυθάκια σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι σέλερι
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Ε.π. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού στη βάση μιας κατσαρόλας. Από πάνω στρώνουμε τις πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Στο τέλος βάζουμε τα ψάρια, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να μισοκαλύπτει τα ψάρια (να μην τα σκεπάζει τελείως). Πάνω από τα ψάρια τοποθετούμε δύο πιάτα (κατά τον τρόπο που το κάνουμε στους ντολμάδες) και μεταφέρουμε το σκεύος στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε για περίπου 24 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι. Αφαιρούμε προσεκτικά τα ψάρια και τα καθαρίζουμε. Αφαιρούμε και τα λαχανικά και σουρώνουμε το ζωμό. Σερβίρουμε την κακαβιά σε βαθιά πιάτα, προσθέτοντας στο καθένα κομμάτια ψαριών και λαχανικών.

Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ