Από τι μπορεί να κινδυνεύει ένας μπαμπάς σήμερα;

Οι άνδρες φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, να επικεντρώνονται συναισθηματικά στις πυρηνικές οικογένειες και να βασίζονται υπερβολικά στις γυναίκες συντρόφους τους για υποστήριξη. Κι ενώ αυτό μπορεί να μας ακούγεται θετικό, σημαίνει παράλληλα πως δεν αναπτύσσουν εύκολα άλλων ειδών σχέσεις με άλλα άτομα και άλλους άνδρες, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως «συναισθηματικά αποσυνδεδεμένοι».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες σήμερα συνεχίζουν να στερούνται συναισθηματικής υποστήριξης σε μια σειρά δεικτών. Το γεγονός αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους υγείας. Το αξιοσημείωτο είναι δε, πως έτσι ενθαρρύνονται και πιο τοξικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι γονείς: Να γιατί δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές

Χαρακτηριστικά, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών από τις γυναίκες αναφέρει πως:

  • Δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη ή πρακτικές συμβουλές από τον πιο στενό τους φίλο.
  • Έχουν λιγότερη επαφή με πραγματικούς φίλους.
  • Δεν νιώθουν «πολύ κοντά» με τον πιο στενό τους φίλο.
  • Δεν νιώθουν συχνά «αγάπη».

Γιατί οι άνδρες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση;

Οι ρόλοι της αρρενωπότητας ενδέχεται να παίζουν ρόλο.

Τα παραδοσιακά πρότυπα αρρενωπότητας ενθαρρύνουν τους άνδρες να φαίνονται ικανοί, δυνατοί και ανεξάρτητοι, να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις «ευάλωτων» συναισθημάτων ή στοργής (όπως η αγκαλιά, το άγγιγμα, το κλάμα κλπ.) και να ασπάζονται ρόλους παροχής και ηγεσίας στην οικογένεια.

Τέτοιοι κανόνες που αποτρέπουν την ευαλωτότητα, περιορίζουν την οικειότητα και πολλοί άνδρες διατηρούν μια… αρρενωπή στάση που τους υπαγορεύει να παραμένουν συναισθηματικά απόμακροι.

Πού απευθύνεται λοιπόν ένας άνδρας-μπαμπάς για συναισθηματική σύνδεση;

Τις περισσότερες φορές στην οικογένειά του. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνδρες με σύντροφο είναι λιγότερο μόνοι από τους ανύπαντρους. Οι άνδρες, όπως αναφέρθηκε, σέβονται τον θεσμό της πυρηνικής οικογένειας και τον βασικό υποστηρικτικό ρόλο των γυναικών.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να πιστεύουν ότι:

  • Η απόκτηση παιδιών αυξάνει την κοινωνική τους θέση.
  • Η οικογένεια είναι πιο σημαντική από τους φίλους.
  • Υποστηρίζουν τη σύντροφό τους πριν στηρίξουν τους άλλους.

Ωστόσο, η επιθυμία να είναι κανείς «καλός οικογενειάρχης» μπορεί να εμποδίσει την κοινωνική σύνδεση των ανδρών.

Οι παντρεμένοι άνδρες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο μόνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λαμβάνουν επαρκή συναισθηματική υποστήριξη.

Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να:

  • Σχεδιάζουν ή να οργανώνουν κοινωνικές και οικογενειακές δραστηριότητες.
  • Υποστηρίζουν συναισθηματικά τους φίλους ή τα παιδιά τους πριν από τις συντρόφους τους.
  • Να τους υποστηρίζουν οι σύντροφοί τους πριν από τους άλλους (οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να στηρίξουν πρώτα τα παιδιά τους).

Εάν οι άνδρες προσκολλώνται στην ιδέα ότι ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να υποστηρίζουν τη σύντροφό τους παρέχοντας ασφάλεια κυρίως σε οικονομικό επίπεδο ενώ εκείνη με τη σειρά της υποστηρίζει συναισθηματικά όλους τους άλλους κινδυνεύουν να απομονωθούν μέσω περιορισμένων κοινωνικών δικτύων και ξεπερασμένων προσδοκιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνδρες που πιστεύουν ότι πρέπει να κερδίζουν περισσότερα από τις συντρόφους τους είναι πιο μόνοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν. Κινδυνεύουν επίσης να επιβαρύνουν τις γυναίκες τους με το βάρος της διατήρησης κοινωνικών και συναισθηματικών σχέσεων καθώς και να εξαρτώνται κοινωνικά και συναισθηματικά από εκείνες.

Μπαμπάς: Περισσότερο ευτυχής και υγιής όποιος σπάει τα στερεότυπα

Τα συναισθήματα δεν πρέπει να θεωρούνται γυναικεία υπόθεση.

Οι ανδρικές συμπεριφορές που ανατρέπουν τους «κανόνες» της αρρενωπότητας, μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να διευρύνουν τα στενά τους δίκτυα πέρα ​​από την πυρηνική οικογένεια.

Οι άνδρες μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά με άλλους άνδρες μέσω του χιούμορ και συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες. Μπορούν επίσης να αναλάβουν ρόλους πιο ενεργούς φροντίδας μέσα στην οικογένεια, να αναζητήσουν βοήθεια αν τη χρειάζονται, να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους έκφραση και τις δεξιότητες υποστήριξης.

Δεδομένου ότι η μοναξιά αποτελεί μάστιγα της εποχής και συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, αξίζει κάθε άνδρας- μπαμπάς ή μη- να βρει τον δικό του χώρο προσωπικής έκφρασης και τις ατομικές του ανάγκες μακριά από αναχρονιστικά «πρέπει».