Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ιδιαιτέρως τους γονείς, παγκοσμίως, καθώς επηρεάζει τη συνολική υγεία, την ανάπτυξη του παιδιού και την καθημερινότητά του.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health καταδεικνύει μια πτυχή που ίσως να μη συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της έλλειψης σιδήρου σε παιδιά και νέους.
Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς η έλλειψή του στα παιδιά μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις, όπως η μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία και συγκέντρωση, καθώς και η αδύναμη μνήμη. Σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού και ΔΕΠΥ.

Τι λένε τα ευρήματα

Διατροφολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ανέλυσαν δεδομένα από χιλιάδες ιατρικές μελέτες που αφορούσαν παιδιά εφήβους και νέους κάτω των 25 ετών από 44 χώρες. Κατά τη διάρκεια των μελετών καταγράφηκαν τα επίπεδα σιδήρου, βιταμινών και άλλων ανόργανων συστατικών σε σχέση με το βάρος των συμμετεχόντων.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η έλλειψη σιδήρου συσχετίστηκε τόσο με λιποβαρή όσο και με υπέρβαρα παιδιά, υποδηλώνοντας ότι ο υποσιτισμός επηρεάζει τα παιδιά ανεξάρτητα με το βάρος τους. Ειδικότερα, όμως, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά φάνηκε να διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω θερμίδες δεν συνεπάγονται και επαρκή θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, πρέπει τα παιδιά να καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών, φρέσκων και όχι επεξεργασμένων. Ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο αποτελεί και τον πιο κρίσιμο παράγοντα για να αποφευχθεί ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία.
Ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου παρατηρούνται και φαινόμενα πείνας, η παχυσαρκία θεωρείται ένα κρίσιμο πρόβλημα υγείας. Συγκεκριμένα, η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει πρόσβαση του ατόμου σε μακροθρεπτικά συστατικά είναι ευρέως γνωστή ως «κρυμμένη πείνα».
Η έρευνα είναι η αφορμή για δώσετε μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας και να τους μάθουμε πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους, ξεκινώντας από το να τρώνε σωστά.