Είτε ο πόνος είναι στο χεράκι του μετά από ένα ατύχημα είτε πρόκειται για τον φόβο που μπορεί να αισθανθεί μόλις δει την ένεση στον γιατρό, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το παιδί όταν εκδηλώνει πόνο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται και διαχειρίζεται τον πόνο αργότερα στη ζωή του.

Σε μια νέα μελέτη από το University of South Australia, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο οι γονείς όσο και οι γιατροί πρέπει να προσέχουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε και αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βιώνουν πόνο – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο τραυματισμός – γνωρίζοντας ότι αυτές οι θεμελιώδεις εμπειρίες μπορεί να παίξουν ρόλο στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: SOS για την υγεία των μικρών παιδιών

Αναγνωρίστε τον πόνο του παιδιού

Αντλώντας δεδομένα από ποικίλες έρευνες στην αναπτυξιακή ψυχολογία, την παιδική ψυχική υγεία και τις επιστήμες αναφορικά με το αίσθημα του πόνου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ο πόνος των παιδιών, δηλαδή οι γονείς να σηματοδοτούν στα παιδιά ότι οι εμπειρίες, τα συναισθήματα ή οι συμπεριφορές τους που σχετίζονται με τον πόνο είναι αποδεκτές, κατανοητές και θεμιτές.

Αναγνωρίζοντας τον πόνο που μπορεί να βιώνει, το παιδί θα νιώσει ότι το ακούτε, ότι το καταλαβαίνεται και ότι το πιστεύετε, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη σύνδεσή του με τον γονέα του ή με έναν θεράποντα γιατρό.

Πόνος: Γιατί είναι σημαντική η αναγνώριση;

«Όταν ένας γονέας ή ένας γιατρός αναγνωρίζει την εμπειρία που βιώνει το παιδί με τρόπο που να ταιριάζει σε όσα εκφράζει, τότε το παιδί νιώθει αποδοχή και ενισχύεται η σύνδεση και η εμπιστοσύνη. Αυτά μπορούν επιπλέον να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει κρίσιμες δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αναγνωρίζοντας τις εμπειρίες πόνου του παιδιού, είναι πιθανότερο να κρατήσουν λιγότερες αρνητικές αναμνήσεις αναφορικά με το περιστατικό και να είναι σε καλύτερη θέση να αναζητήσουν βοήθεια στο μέλλον, όταν τη χρειαστούν» συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Εάν θέλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την ενήλικη ζωή τους, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν η καλύτερή τους εκδοχή, τότε θα πρέπει να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια για κάθε πτυχή της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης του πόνου, καταλήγουν οι ερευνητές.