Υλικά
Για το σαλάχι
- 1 κιλό σαλάχι
- Αλάτι, πιπέρι
- Χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο10 φύλλα δάφνης
- 20 κόκκους μπαχάρι
Για το σαβόρι
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 50-100 γρ. ξίδι (ανάλογαμε τις προτιμήσεις σας)
- 1 λίτρο νερό κρύο
- Αλάτι, πιπέρι
- 10 σκελίδες σκόρδο
- Φρέσκο δεντρολίβανο
Για το σερβίρισμα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ελάχιστες σταγόνες πετιμέζι
- Λαχανικά
- Ελιές
Εκτέλεση
- Βράζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό το σαλάχι με το μπαχάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη για 5-8 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού.
- Το αποσύρετε από τη φωτιά και, όσο είναι ζεστό, το καθαρίζετε αφαιρώντας τα κόκαλα. Το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το χυμό.
- Για το σαβόρι ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή βαθιά κατσαρόλα το λάδι και καβουρντίζετε το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τα σκόρδα και το δεντρολίβανο και τα αφήνετε να πάρουν χρώμα. Σβήνετε με το ξίδι και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε όλο μαζί το κρύο νερό και ανακατεύετε έντονα. Το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά.
- Αφήνετε το σαβόρι να κρυώσει και στη συνέχεια το χτυπάτε στον πολυκόφτη σε δυνατή ταχύτητα. Για τέλεια υφή, το περνάτε από λεπτή σήτα.
- Απλώνετε σε πιατέλα το σαλάχι και το καλύπτετε με την κρέμα σαβόρι. Σερβίρετε με ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες από καλό πετιμέζι. Το συνοδεύετε με ελιές και ό,τι λαχανικό έχετε στο σπίτι (κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο κ.ά.).
Απο το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ