Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο!

Οι καλοί βαθμοί «μαγειρεύονται» στο οικογενειακό τραπέζι.
Τα οικογενειακά γεύματα... παίρνουν 10 με τόνο!
6 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε ακούσει για τα οφέλη που έχουν τα οικογενειακά γεύματα στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των παιδιών – από την βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους μέχρι τη μείωση του στρες.

Γνωρίζατε, όμως, ότι αν τρώτε όλοι μαζί τακτικά μπορεί να ενισχύσετε τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους;

Διαβάστε επίσης: Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου;

Ερευνητές από το Harvard Graduate School of Education και το Πανεπιστήμιο της Tulsa υποστηρίζουν ότι συζητήσεις στη διάρκεια των οικογενειακών τραπεζιών μπορούν να ενισχύσουν τη γλωσσική ανάπτυξη, να βελτιώσουν τις επιδόσεις στο διάβασμα και να διευρύνουν το λεξιλόγιο των παιδιών.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia επιβεβαιώνει τη σύνδεση μεταξύ της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων και των ακαδημαϊκών επιδόσεων μεταξύ των εφήβων, με τους μαθητές που τρώνε κατά μέσο όρο πέντε με επτά φορές την εβδομάδα μαζί με την οικογένειά τους να έχουν σημαντικά πιο πολλές πιθανότητες να πάρουν υψηλούς βαθμούς.

Pto tip: Τα παιδιά είναι καλό να συμμετέχουν και στην προετοιμασία του τραπεζιού. Θα τους βοηθήσει να αναλάβουν ευθύνες, να καταλάβουν ότι τα εμπιστεύεστε και, φυσικά, να αναπτύξουν δεξιότητες.

Οικογενειακά γεύματα: Συνδυάζουμε φαγητό και διασκέδαση

Προσπαθήστε να κάνετε τα οικογενειακά γεύματα ρουτίνα στο σπίτι σας και μετατρέψτε τα σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους.

Κλείστε την τηλεόραση, στρώστε το τραπέζι, φτιάξτε κάρτες, βάλτε ωραία μουσική υπόκρουση κι απολαύστε ποιοτικό οικογενειακό χρόνο καθώς διδάσκετε στα παιδιά σας την τέχνη του να τρώνε καλά!

Έρευνες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας διαπίστωσε ότι οι οικογενειακές ρουτίνες, όπως τα οικογενειακά γεύματα, ο περιορισμός της χρήσης οθονών και ο επαρκής νυχτερινός ύπνος μείωσαν τον επιπολασμό της παχυσαρκίας κατά 40% σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν πρόγραμμα.

Παρόμοια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν, επίσης, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, μόνο αν τα γεύματα που έτρωγε μαζί όλη η οικογένεια μαγειρεύονταν στο σπίτι.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version