Όσο πιο δομημένες εξωσχολικές δραστηριότητες έχει να κάνει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκδηλώσει αρνητικές συμπεριφορές, όπως δυσκολία συγκέντρωσης και τσακωμούς με άλλα παιδιά, όπως διαπιστώνει μελέτη. Οι γονείς θα πρέπει να μειώσουν τον φόρτο των δραστηριοτήτων και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε ελεύθερο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο συνδέουν επίσης την εξουθένωση των γονέων και τις απόλυτες πρακτικές ανατροφής με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Πόνος παιδιού: Πώς πρέπει να αντιδράμε;

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες από τους εαυτούς μας ως γονείς και αντίστοιχα υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας», δήλωσε η Κέιτ Γκόλικ, μία από τις επικεφαλής ερευνήτριες στη μελέτη. «Επιπλέον, τείνουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους, άλλες οικογένειες, και υπάρχει μονίμως μια κακή κριτική που διαιωνίζεται».

Η έρευνα

Στη μελέτη, το 57% σε ένα σύνολο 722 γονέων ανέφερε εξουθένωση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν φαύλο κύκλο: οι γονείς παιδιών με διαταραχή ψυχικής υγείας είχαν υψηλότερο επίπεδο εξουθένωσης και μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβάλλουν, να επικρίνουν, να φωνάξουν και να εκδηλώνουν άλλες άσχημες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά τους. Αυτός ο τρόπος ανατροφής σχετίζεται με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας για το παιδί.

γονείς

 

«Όταν οι γονείς είναι κουρασμένοι, έχουν περισσότερο στρες και τα παιδιά τους οδηγούνται σε ακόμη πιο άσχημη ψυχολογική κατάσταση και κακές συμπεριφορές», δήλωσαν οι επιστήμονες. «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουν την κόπωση και να φροντίσουν τους εαυτούς τους».

Οι συστάσεις για τους γονείς που υποφέρουν από εξάντληση περιλαμβάνουν να αφιερώνουν χρόνο κάθε μέρα για να κάνουν κάτι για την ψυχική τους υγεία, να μειώνουν τους στρεσογόνους παράγοντες και να αναζητήσουν βοήθεια.

«Οι γονείς συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους. Αν τα παιδιά βλέπουν όμως τους γονείς τους να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους, το πιθανότερο είναι ότι θα μεγαλώσουν και με αυτή την αξία», εξήγησαν οι ερευνητές.

Περισσότερη αυτοφροντίδα για τους γονείς και θετική ανατροφή

Η ωφέλιμη και αποδοτική γονική προσέγγιση περιλαμβάνει τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ γονέα και παιδιού μέσω ακρόασης και επικοινωνίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, ορίων, ενσυναίσθησης, θετικής ενίσχυσης και άνευ όρων αγάπης και υποστήριξης.

Όσο κι αν η καθημερινότητα ενέχει δυσκολίες και απογοήτευση, οφείλουμε να:

  • Δείχνουμε και να λέμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε.
  • Επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά.
  • Ακολουθούμε μια υγιεινή καθημερινή ρουτίνα με οικογενειακά τραπέζια και καλό ύπνο.
  • Βοηθάμε τα παιδιά να πειθαρχούν με ήπιο τρόπο.
  • Θέτουμε σταθερά όρια.
  • Διδάξουμε στα παιδιά μας ότι οι αποφάσεις και οι συμπεριφορές μας έχουν συνέπειες.
  • Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες.
  • Γινόμαστε για τα παιδιά το καλό παράδειγμα συμπεριφοράς.