Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση

Το αγαπημένο ρόφημα των μεγάλων, ο καφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους εφήβους, ειδικά αν τον καταναλώνουν αλόγιστα.
8 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο λόγω της γεύσης του αλλά και των ευεργετικών του ιδιοτήτων, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να πίνουν καφέ στην ηλικία περίπου των 16 ετών, καθώς τότε συνήθως νιώθουν πιο κοντά στην ενηλικίωση. Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση καφέ από έναν έφηβο, ναι μεν δεν είναι επιλήψιμη, δεν παύει όμως να προκαλεί ανησυχίες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια ποσότητα που ξεπερνά το ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Αρχικά, η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, είναι «κρυμμένη» και σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα, επομένως η ακριβής ημερήσια πρόσληψή της από έναν έφηβο μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί συνολικά. Έτσι, το παιδί μπορεί να ξεπερνά τα όρια χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Διαβάστε επίσης: Καιρός για… όσπρια

Επιπλέον, η καφεΐνη είναι μία εθιστική ουσία, η υπερβολική κατανάλωση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης και ανησυχία, καθώς και σε επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Προστατεύουμε τα παιδιά από την υπερκατανάλωση

Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να:

Διαταράξει τον ύπνο

Αν πίνετε ντεκαφεϊνέ τα απογεύματα, πιθανότατα το κάνετε επειδή παρατηρήσατε πως η κατανάλωση καφεΐνης αργά σας δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, συχνές αφυπνίσεις και συνολικά μικρότερη διάρκεια ύπνου.

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με ποικίλα θέματα υγείας σε παιδιά και ενήλικες, καθιστώντας την καφεΐνη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους νέους που εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιδράσεις της καφεΐνης μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή και να προκαλέσει έναν κύκλο χρόνιας κόπωσης.

Η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά όταν το σώμα μας στερείται πραγματικής, μακράς διαρκείας ενέργεια, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αυξημένη συχνότητα τραυματισμών.
  • Δυσκολία εστίασης και χαμηλότερη γνωστική απόδοση στο σχολείο.
  • Μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες.
  • Συναισθηματική απορρύθμιση.
  • Διαπροσωπικές συγκρούσεις.
  • Επιδείνωση προβλημάτων υγείας.

Παράλληλα, γνωρίζουμε πως ο ύπνος και η ψυχική υγεία πάνε χέρι-χέρι. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η συνολική ψυχική μας υγεία και ευεξία βλάπτονται.

Απώλεια όρεξης

Η καφεΐνη επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της πείνας και στην ενίσχυση του κορεσμού.

Φθορά δοντιών

Ο καφές θεωρείται όξινος συνεπώς η συχνή κατανάλωσή του είναι πιθανό να προκαλέσει φθορές των δοντιών. Ακόμα πιο επιβλαβής για τα δόντια είναι ο καφές που περιέχει ζάχαρη.

Προσέχουμε επίσης

Προϊόντα με καφεΐνη που διατίθενται στο εμπόριο είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη. Επομένως, η αυξημένη κατανάλωσή τους συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Η ζάχαρη σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

 

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version