Τι είναι το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» και πώς επηρεάζει τα παιδιά;

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι συμβαίνει όταν τα παιδιά υιοθετούν τη δημοφιλή τάση «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» στο TikTok.
Τι είναι το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» και πώς επηρεάζει τα παιδιά;
9 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Είναι δεδομένο ότι πια τα social media, και ιδιαιτέρως το TikTok, δημιουργούν τάσεις, επηρεάζοντας πρωταρχικά τις νέες γενιές. «Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» είναι μία από αυτές που φαίνεται να έχει επηρεάσει πολύ τα νεαρά κορίτσια. Σύμφωνα με την τάση, το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μας όταν πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, μόνο και μόνο επειδή είμαστε τυχεροί και έτσι προσελκύουμε καλά πράγματα.

Πολλές TikToker αναφέρουν ότι παρουσιάστηκαν πολλές ευκαιρίες στη ζωή τους  από τη στιγμή που ανακάλυψαν και υιοθέτησαν το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού». Σίγουρα, κάθε «μαγική σκέψη» μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε όμορφα, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή μας. Με αυτό τον τρόπο, ίσως, κάποιος αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο άσχημα νέα, κρίσεις και συγκρούσεις.

Διαβάστε επίσης: «Ήταν απλά αστείο»- Γιατί να μην το λέμε σε ένα πληγωμένο παιδί

Η γενιά της Gen Z πρωτοστατεί στην αντίληψη αυτής της πεποίθησης. Ωστόσο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» να μετατραπεί σε τοξική θετικότητα και να οδηγήσει σε ακύρωση πολλών συναισθημάτων.

Τα πλεονεκτήματα του «συνδρόμου του τυχερού κοριτσιού»

Το να σκέφτεται ένα άτομο θετικά για τον εαυτό του και τις ικανότητές του συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και σε έναν υψηλότερο ζήλο για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» πιθανόν να διευκολύνει κάποιον να ξεπεράσει εμπόδια και προκλήσεις. Άλλωστε, όταν η ψυχολογία μας είναι καλή, αυτό επηρεάζει θετικά ολόκληρη την υγεία μας.

Τα μειονεκτήματα του «συνδρόμου του τυχερού κοριτσιού»

Αν, όμως, ξεπεραστούν τα όρια μπορεί το άτομο να νιώθει πως όλα όσα έχει καταφέρει έρχονται κατά τύχη και δεν έχει προσπαθήσει καθόλου. Αυτό δημιουργεί ακυρωτικά συναισθήματα. Επιπλέον, έτσι ενδεχομένως να αποκλείουμε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία πολύ συχνά αποτελούν εργαλεία για την ανάπτυξή μας και είναι σημαντικό να τα  βιώνουμε. Χρειάζονται και αυτά, με σκοπό να μάθουμε να τα ρυθμίζουμε.

Είναι φυσιολογικό ο άνθρωπος να έχει την ανάγκη της καλής διάθεσης και της αίσθησης ότι ελέγχει τη ζωή και τις σκέψεις του. Αν τα όρια, όμως, ξεπεραστούν και το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» αναλάβει τα ηνία χωρίς κριτική σκέψη και επαφή με την πραγματικότητα, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίγνωση, τον αυτοστοχασμό και την ανάληψη δράσης. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μπορεί να ξεπεράσει το άγχος του και να πλησιάσει περισσότερο τους βαθύτερους στόχους του.

Για να βοηθήσετε κι εσείς ως γονείς το παιδί σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής:

  • Να είστε ευγενικοί στον τρόπο που επικοινωνείτε
  • Να ακούτε με ενδιαφέρον όσα σας λέει
  • Να επικυρώνετε τα συναισθήματά του, χωρίς αναγκαστικά να συμφωνείτε
  • Να είστε χαλαροί και ανάλαφροι

Σημασία έχει να βρείτε μαζί με τα παιδιά σας μια μέση λύση, ώστε τα ίδια να βασίζονται στον ρεαλισμό και την αισιοδοξία, έχοντας όμως την πλήρη αντίληψη των συναισθημάτων και του κόσμου γύρω τους. Είναι πολύτιμο να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και να προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους, έχοντας τα ίδια τον έλεγχο της ζωής τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version