Βοηθώντας τα παιδιά όταν ανησυχούν

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και κάθε καινούριο πράγμα που καλούνται να μάθουν ή να φέρουν εις πέρας, τους φαίνεται βουνό. Πώς τα βοηθάμε;
Βοηθώντας τα παιδιά όταν ανησυχούν
9 Οκτωβρίου 2024 | 14:26

Καθώς τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο, αισθάνονται ένα… μιξ συναισθημάτων. Το κάθε νέο πράγμα που πρέπει να μάθουν ή να αντιμετωπίσουν, ακόμα κι αν είναι καλό, μπορεί να είναι αγχωτικό και ως γονείς είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε αν είναι έτοιμα να το διαχειριστούν.

Η ανησυχία δεν είναι κακή για κανέναν, εφόσον όμως δεν διαρκεί πολύ, δεν γίνεται πολύ έντονη ή δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Το να σκέφτονται τα παιδιά το θέμα που τα ανησυχεί ήρεμα και με την υποστήριξη των γονέων μπορεί να τα βοηθήσει να προετοιμαστούν για το μέλλον και να επικεντρωθούν στον ενθουσιασμό που παράλληλα ενέχει το άγνωστο.

Διαβάστε επίσης: Ο εγκέφαλος του παιδιού όταν παίζει video games

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας

Μερικές φορές τα παιδιά αποφεύγουν πράγματα που αισθάνονται καινούρια ή προκλητικά. Αλλά κάνοντας νέα πράγματα που είναι ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία τους, αποκτούν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους μας να προχωρούν μπροστά και να μην αφήνουν το άγχος να μπαίνει εμπόδιο με τις ακόλουθες συμβουλές:

Περνάμε χρόνο μαζί τους

Κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Κάντε πράγματα μαζί που απολαμβάνετε και οι δύο. Πηγαίνετε μια βόλτα, μαγειρέψτε, φάτε, παίξτε ή απλώς κάντε παρέα. Βρείτε τρόπους να χαμογελάτε μαζί. Αυτό διατηρεί τον δεσμό μεταξύ σας ισχυρό και θετικό και δημιουργεί ευκαιρίες για τα παιδιά να ανοιχτούν φυσικά.

Ρωτάμε τι έχουν στο μυαλό τους

Βοηθήστε τα παιδιά να χαρακτηρίσουν τι σκέφτονται και τι νιώθουν. Μπορεί να μην έχουν πάντα πολλά να πουν. Ίσως πάλι να μην θέλουν πάντα να μιλάνε για αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Αλλά ενημερώστε τα ότι είστε ανοιχτοί στο να ακούτε και να συζητάτε ανά πάσα στιγμή.

Ακούμε με υπομονή

Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι θέλουν να μιλήσουν, πρέπει να ακούτε με όλη σας την προσοχή. Δώστε τους χρόνο να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με λόγια. Κάντε ερωτήσεις για να ακούσετε περισσότερα. Μην βιαστείτε να δώσετε συμβουλές. Αφήστε τα παιδιά να εκμυστηρευτούν, παρακολουθώντας ήρεμα τι έχουν να πουν.

Επικυρώνουμε τα συναισθήματά τους

Πείτε στα παιδιά ότι τα καταλαβαίνετε. Ότι είναι εντάξει να νιώθουν όπως νιώθουν και ότι όλα τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά. Αυτό διευκολύνει τα παιδιά να μοιράζονται.

Τα προτρέπουμε να σκεφτούν πώς να χειριστούν τα πράγματα

Βοηθήστε τα παιδιά να νιώσουν ικανά. Μην λύνετε αμέσως προβλήματα. Αντίθετα, ζητήστε τους να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν και υποστηρίξτε τις καλές τους ιδέες. Θυμίστε τους επίσης φορές που δοκίμασαν κάτι νέο και πήγε καλά και προσφέρετε βοήθεια όταν χρειάζεται.

«Ένα βήμα τη φορά»

Όταν είναι δυνατό, βοηθήστε τα παιδιά να κάνουν μικρά βήματα σε οτιδήποτε καινούριο. Να «χτίσουν» τους στόχους τους, επιβραβεύοντας παράλληλα κάθε μικρή επιτυχία.

Ενθαρρύνουμε

Επαινέστε την προσπάθεια και την πρόοδο του παιδιού. Πείτε του πως είστε περήφανοι και βοηθήστε τα να χαλαρώσουν ώστε να μην συσσωρευτεί άγχος και ανησυχία.

Μοιραζόμαστε τα καλά της ημέρας

Ζητήστε από το παιδί να μοιραστεί τι πάει καλά και για τι ανυπομονεί. Ρωτήστε για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην ημέρα τους. Πείτε τους και για τα καλά της δικής σας ημέρας. Ενημερώστε τα ότι είναι εντάξει να μιλάτε για ανησυχίες, αλλά βοηθάει να εστιάσετε περισσότερο στις καλές στιγμές.

Καταπραΰνουμε και ανακουφίζουμε

Κατά καιρούς, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι κατακλύζονται από ανησυχία. Σε αυτές τις στιγμές, η προσπάθεια να το συζητήσετε δεν είναι πιθανό να βοηθήσει. Μπορεί να βοηθήσει περισσότερο να προσφέρουμε παρηγοριά και κατανόηση. Υπενθυμίστε τους ότι είστε εκεί για να τους βοηθήσετε σε πράγματα που συμβαίνουν. Διδάξτε τους επίσης τεχνικές που χαλαρώνουν μυαλό και σώμα.

Όταν τα παιδιά ανησυχούν πάρα πολύ, είναι δύσκολο να απολαύσουν το σχολείο, τις δραστηριότητες και το χρόνο με τους φίλους τους. Οι ανησυχίες μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν τον ύπνο ή και τη διατροφή. Μια τέτοιας έντασης ανησυχία μπορεί να είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή, μιλήστε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να υπάρξει κατάλληλη υποστήριξη.

Πρόσφατα Άρθρα
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version