Όλα όσα πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε και να προετοιμαστείτε κατάλληλα.
Όλα όσα πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος
11 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Το να σκέφτεται μια γυναίκα να μείνει έγκυος, συνοδεύεται από ενθουσιασμό αλλά και ποικίλες ανησυχίες. Η σωστή προετοιμασία και η ενημέρωση τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να είναι αυτή η διαδικασία, ομαλή και η μαμά όπως και το μωρό της αργότερα, υγιείς.

Εν ολίγοις, μια υγιής εγκυμοσύνη ξεκινά μήνες πριν τη σύλληψη. Ο πρώιμος προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε την μοναδική αυτή εμπειρία με μεγαλύτερη επίγνωση και ψυχική ηρεμία.

Διαβάστε επίσης: Περιμένετε μωρό; 5 κινήσεις που πρέπει να κάνετε

Η απόφαση να μείνετε έγκυος

Η μητρότητα είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη, καθώς πρόκειται για μια συνεχή, βαθιά και υπεύθυνη δέσμευση. Οι παράγοντες που σας παρακινούν να θέλετε να γίνετε μητέρα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να μιλήσετε με τον σύντροφό σας και να ακούσετε τις επιθυμίες, τους ενδεχόμενους φόβους και τις απόψεις του σχετικά με τη γονεϊκότητα. Η αξιολόγηση της σχέσης σας, της συναισθηματικής σταθερότητας και του τρόπου με τον οποίο ο ερχομός ενός μωρού θα επηρεάσει τη δυναμική σας ως ζευγάρι είναι απαραίτητη. Η συζήτηση επίσης για τους ρόλους και τη σημασία της κατανομής των ευθυνών μπορεί να προωθήσει ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Η σημασία των ιατρικών εξετάσεων πριν μείνετε έγκυος

Όταν μείνετε έγκυος, ο προγεννητικός έλεγχος υγείας είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας είστε καλά. Αλλά η επίσκεψη στο γιατρό πριν μείνετε έγκυος είναι επίσης σημαντική. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να την προγραμματίσετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο γιατρός σας θα σας δώσει όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις θα εντοπίσουν τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη, όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Θα χρειαστεί επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τον τρόπο ζωής σας, για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, καθώς και για τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Μέσω αυτής της επίσκεψης, θα έχετε όλες τις συστάσεις που χρειάζεστε σχετικά με υγιεινές συνήθειες και διατροφικές αλλαγές.

Επισκεφθείτε και τον οδοντίατρο

Οι ειδικοί συνδέουν τη στοματική υγεία με μια υγιή εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό και να αποκτήσουν μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο από πριν, σας δίνει χρόνο να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε. Έτσι, μέχρι να μείνετε έγκυος, η στοματική σας υγεία θα είναι στη βέλτιστη κατάσταση.

Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Προσέξτε τη διατροφή σας

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Η πρόσληψη αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού βοηθά στην πρόληψη ορισμένων σοβαρών γενετικών προβλημάτων στο μωρό.

Επιπλέον, χρειάζεστε σίδηρο, ασβέστιο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες. Το άπαχο κρέας, το σπανάκι, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, το κοτόπουλο και τα αυγά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Η κατανάλωση ψαριών είναι επίσης σημαντική, αλλά αποφύγετε τα ψάρια που περιέχουν υδράργυρο, όπως ο λευκός τόνος. Συνιστάται να αποφεύγετε και τα ωμά κρέατα και να περιορίζετε την καφεΐνη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση.

Έχετε υπόψη πως το να έχετε υγιές βάρος πριν μείνετε έγκυος μπορεί να προλάβει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες συνδέουν τη μητρική παχυσαρκία με ζητήματα όπως η κατάθλιψη, ο πρόωρος τοκετός, η προεκλαμψία, ο διαβήτης και η υπέρταση κύησης.

Παραμείνετε σε φόρμα

Απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι είναι εξαιρετικές επιλογές τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και είναι ωφέλιμο να παραμένετε σε φόρμα για τη γενική σας υγεία, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όταν προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, πως θα ήταν καλύτερο να αποφεύγετε τις υπερβολές.

Αποφύγετε κάπνισμα και αλκοόλ

Καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης και θέματα υγείας στο μωρό.

Εκμεταλλευτείτε την επιθυμία σας να γίνετε μητέρα για να εγκαταλείψετε αυτές τις συνήθειες και ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να το κάνει επίσης. Εάν η εγκατάλειψη αυτών των συνηθειών είναι πολύ δύσκολη, αναζητήστε υποστήριξη.

Προετοιμαστείτε ψυχικά

Δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία. Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Τα συμπτώματα άγχους στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένο καρδιακό ρυθμό του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, εμβρυϊκή δυσφορία και συγγενείς δυσπλασίες. Επιπλέον, αυξάνουν τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης.

Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας προτού μείνετε έγκυος θα σας δώσει τα εργαλεία για να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ευεξία κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακόμα κι αν έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη ή η εμπειρία σας δεν είναι αυτή που περιμένατε, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ψυχικά ισχυρή.

Η αξιολόγηση των συναισθημάτων σας, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, ο διαλογισμός ή η γιόγκα είναι στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να επανέλθει η ισορροπία. Η συζήτηση με τον σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας για τους φόβους και τις προσδοκίες σας θα σας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσετε το στρες.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διστάζετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν νιώθετε πως το έχετε ανάγκη.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version