Έφηβοι στα social media: Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνουν

Τι πρέπει να προσέχουμε στα social media - παιδιά και γονείς;
social
12 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών. Instagram, TikTok και Snapchat  παραμένουν οι πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μεταξύ των εφήβων, σύμφωνα με έρευνα σε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών που διεξήχθη από το Pew Research Center.

Αυτές οι πλατφόρμες είναι σήμερα ένας από τους βασικούς τρόπους κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που «παραμονεύουν» στο διαδίκτυο και οφείλουμε να τους κρατήσουμε μακριά από τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης: Μειώνουμε το χρόνο που περνούν τα παιδιά στα social media

Είναι δύσκολο να αποκόψετε εντελώς το παιδί από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί για να μιλά με τους φίλους του. Ένας καλός τρόπος να το προστατεύσετε είναι να θέσετε όρια και κανόνες.

Oι έφηβοι στα social media δεν πρέπει να:

Έχουν τα προφίλ τους δημόσια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δημιουργούμε ένα προφίλ στα social media, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι οι πληροφορίες μας να είναι δημόσιες. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον κόσμο να δει το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε. Οποιοδήποτε να βλέπει μέρος των δραστηριοτήτων μας. Μπορεί, επίσης, να έχει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομά μας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας κ.λπ.

Όπως δεν είναι ασφαλές να μιλάει κανείς με αγνώστους στον δρόμο, ένας παρόμοιος κανόνας λειτουργεί και στον διαδικτυακό χώρο.

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και κάντε το προφίλ του παιδιού ιδιωτικό. Έτσι θα μπορεί να επιλέγει ποια άτομα θα έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα στοιχεία του. Επιπλέον, δεν θα μπορεί να του στείλει οποιοσδήποτε μήνυμα χωρίς έγκριση.

Πριν το παιδί σας αποδεχτεί τον οποιοδήποτε ως «ακόλουθο» ή «φίλο» είναι σημαντικό να αναρωτηθεί: «Γνωρίζω αυτό το άτομο; Το συμπαθώ;».

Κοινοποιούν την τοποθεσία τους

Το να δηλώνουμε την ακριβή τοποθεσία μας σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, καθώς κακόβουλα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν τις κινήσεις μας.

Pro tip: Κάθε φορά που συνδέεται το παιδί από δημόσιο wi-fi, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του θα πρέπει να αποσυνδέεται από την υπηρεσία. Εφόσον παραμένει σε κατάσταση logon, άλλοι άνθρωποι πιθανώς να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του δίχως την άδειά του.

Αναρτούν πράγματα που μπορεί να μετανιώσουν

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού και το εκπαιδεύουμε να πράττει ανάλογα.

Το μαθαίνουμε, πολλές φορές μέσα και από το δικό μας παράδειγμα, να σκέφτεται πριν προβεί σε κάποια δημοσίευση. Ο,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Να μοιράζονται πράγματα που μπορεί να βλάψουν κάποιον άλλο

Το παιδί οφείλει να κατανοήσει ότι με τον ίδιο ευγενικό τρόπο που φέρεται στην πραγματική ζωή θα πρέπει να φέρεται και κατά την ψηφιακή του δραστηριότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «ποστάρει» υλικό που μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου τρίτου

Πρέπει να γίνεται σεβαστό το περιεχόμενο που ανεβάζουν ή μοιράζονται τρίτα άτομα. Για παράδειγμα, η φωτογραφία ενός φίλου ανήκει σε αυτόν και μόνο. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως έχει δικαίωμα να την κοινοποιήσει online μόνο εφόσον έχει τη συναίνεσή του. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα.

Πρόσφατα Άρθρα
Τα έξυπνα παιδιά δεν γεννιούνται… Γίνονται! 12 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Το μυστικό για επιτυχημένα παιδιά, σύμφωνα με το Χάρβαρντ 11 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Γιατί τα παιδιά κάνουν ό,τι τους λέμε να μην κάνουν; 10 Οκτωβρίου 2024, 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τα παιδιά μας και… τα μάτια μας! 10 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τι χρειάζεται κάθε παιδί για καλή ψυχική υγεία 10 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Βοηθώντας τα παιδιά όταν ανησυχούν 9 Οκτωβρίου 2024, 14:26
Είναι πιο ευτυχισμένοι οι έφηβοι χωρίς τα τηλέφωνά τους; 9 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τι είναι το «σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού» και πώς επηρεάζει τα παιδιά; 9 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ο εγκέφαλος του παιδιού όταν παίζει video games 8 Οκτωβρίου 2024, 16:44
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη 8 Οκτωβρίου 2024, 08:00
«Ήταν απλά αστείο»- Γιατί να μην το λέμε σε ένα πληγωμένο παιδί 7 Οκτωβρίου 2024, 15:00
Εξαντλημένοι γονείς- επιθετικά παιδιά; 7 Οκτωβρίου 2024, 13:27
Ψείρες: Τα μυστικά για να μείνουν μακριά 7 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Πόνος παιδιού: Πώς πρέπει να αντιδράμε; 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version