Έρευνα έδειξε ότι η ενθάρρυνση των γονέων να υιοθετήσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης οδηγεί σε καλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα για τα παιδιά τους. Αυτή η επίδραση μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, μελέτη αποκάλυψε ότι η νοοτροπία ανάπτυξης των μητέρων, θα μπορούσε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες για τις ίδιες τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού και να προωθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει «νοοτροπία ανάπτυξης»;

Διαβάστε επίσης: Το μυστικό για επιτυχημένα παιδιά, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Τα έξυπνα παιδιά δεν γεννιούνται… Γίνονται!

«Η νοοτροπία ανάπτυξης αφορά στην πεποίθηση ότι μπορείτε πάντα να αναπτύσσετε τις ικανότητές σας μέσα από δουλειά και προσπάθεια και ότι μπορείτε να βοηθήσετε και τα παιδιά σας να μαθαίνουν νέα πράγματα και να εξελίσσουν τις ικανότητές τους. Αντίθετα, μια σταθερή νοοτροπία περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι οι ικανότητές σας θα παραμείνουν ίδιες με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά εργάζεστε ή πόσο επενδύετε στη μάθηση του παιδιού σας», εξήγησαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιελάμβανε 33 μητέρες και τα παιδιά τους, τα οποία ήταν ενός έτους και ήταν μέρος μιας διαχρονικής μελέτης κοόρτης σχετικά με τον ρόλο του στρες της μαμάς και την ανάπτυξη του παιδιού. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Τσαρλς Νέλσον, καθηγητής παιδιατρικής και νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες για τη νοοτροπία και τα επίπεδα άγχους τους. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών παρατηρήθηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει τον αρνητικό αντίκτυπο του μητρικού στρες όχι μόνο στις αλληλεπιδράσεις και το στιλ προσκόλλησης μεταξύ μητέρας και βρέφους, αλλά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στα βρέφη των οποίων οι μητέρες ένιωθαν άγχος και είχαν σταθερή νοοτροπία σε σύγκριση με τα παιδιά εκείνων που είχαν νοοτροπία ανάπτυξης.

Το λιγότερο στρες προωθεί την υγιή ανάπτυξη

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά με μητέρες που είχαν μια νοοτροπία ανάπτυξης ήταν προστατευμένα από τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων στρες στον εγκέφαλο», επεσήμαναν οι επιστήμονες.

«Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της νοοτροπίας ανάπτυξης και των θετικών αποτελεσμάτων στη μάθηση των παιδιών. Το συναρπαστικό με αυτή την έρευνα είναι πως έδειξε ότι αυτή η σχέση ξεκινά από πολύ νωρίς, από την βρεφική ακόμα ηλικία. Ως εκ τούτου, πρέπει να υποστηρίζονται σχετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν συνολικά τους στρεσογόνους παράγοντες για τους νέους γονείς. Εάν όλοι οι γονείς βοηθηθούν ώστε να μεταβούν από μια σταθερή νοοτροπία σε μια νοοτροπία ανάπτυξης, τότε μπορεί να προωθηθεί και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών τους», κατέληξαν οι ίδιοι.