Η τεχνολογία έχει καταλάβει ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ειδικά αν είστε γονιός, θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν η χρήση του smartphone σας αρκετά συχνά μέσα στη μέρα, σας οδηγεί στο να παραμελείτε τα παιδιά σας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απόλυτα και δεν έχουν πάντα αρνητικό πρόσημο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry διαπίστωσε ότι, αν χρησιμοποιείτε  smartphone αλλά με ισορροπία μέσα στη μέρα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανατροφή των παιδιών σας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνότερη χρήση του τηλεφώνου φαίνεται να συσχετίζεται με πιο στενές σχέσεις γονέα-παιδιού!

Γονείς και smartphone

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 3.600 γονείς, σχετικά με τη χρήση των smartphone τους και τη σχέση με τα παιδιά τους. Με βάση τα αποτελέσματα, η σχέση μεταξύ της χρήσης smartphone και των σχέσεων γονέα-παιδιού είχε ανάμεικτα στοιχεία. Αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο στην ανατροφή των παιδιών είναι το κινητό τηλέφωνο να μην παρεμβαίνει στον οικογενειακό χρόνο. Με απλά λόγια, αν δεν αφιερώνετε επαρκή χρόνο στα παιδιά σας γιατί ασχολείστε με το κινητό σας, η σύνδεση μεταξύ σας, όπως είναι φυσικό, βλάπτεται.

Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζεται κάθε παιδί για καλή ψυχική υγεία

Από την άλλη, οι γονείς που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με μέτρο, ενώ ξεχωρίζουν τον ποιοτικό χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους, δεν έχουν αισθανθεί και παρατηρήσει κάποια αλλαγή στα παιδιά και τη σχέση τους.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τα smartphone από τη ζωή σας

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσω του οποίου επικοινωνούν, ενημερώνονται και πολλές φορές, ψυχαγωγούνται. Σημασία, λοιπόν, για τους γονείς δεν έχει να αποκλείσουν τελείως από τη ζωή τους όλες αυτές τις δυνατότητες. Είναι πιο σοφό να επικεντρωθούν στο να χτίσουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους, μέσα στον οποίο θα συζητούν, θα διασκεδάζουν και θα μοιράζονται ζεστασιά χωρίς κινητά τηλέφωνα.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η υπερβολική χρήση του smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για έναν ενήλικα όσο και για ένα παιδί. Βάλτε τα όρια στον εαυτό σας, όταν παρατηρείτε ότι ξεφεύγετε.