Σκρολάροντας στα social media, δε γίνεται να μην έχουμε ακούσει έστω και αποσπασματικά σε κάποιο βίντεο «Πάμε να δούμε τι θα έχει το κολατσιό του παιδιού αύριο!». Το “lunchbox-haul” είναι η τελευταία τάση στα social media, με μητέρες να μοιράζονται με το κοινό τους τις πλήρως προσεγμένες και θρεπτικές επιλογές για το φαγητό του παιδιού τους στο σχολείο.

Αν και μια τέτοια κίνηση δείχνει την αγάπη και αφοσίωσή μας στις ανάγκες του παιδιού, η  προετοιμασία του lunchbox είναι μια καθημερινή πρόκληση που απαιτεί χρόνο, φροντίδα και προγραμματισμό. Με την καθημερινή μας τρελή ρουτίνα, πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: “Έχω αρκετό χρόνο να ετοιμάσω ένα υγιεινό γεύμα για το σχολείο;”

Διατροφή και σχολείο

Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή των παιδιών έχει σημαντική επίδραση στην απόδοσή τους στο σχολείο. Τα παιδιά που καταναλώνουν υγιεινές τροφές και ροφήματα είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και υψηλότερη σχολική επίδοση. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν έχουν τον χρόνο ή την ενέργεια να προετοιμάσουν πλήρη γεύματα καθημερινά, γεγονός που τους αναγκάζει να στραφούν σε πιο εύκολες αλλά λιγότερο θρεπτικές λύσεις.

Επομένως, πέρα από την προετοιμασία του lunchbox, οι επιλογές που έχουν στο κυλικείο του σχολείου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή τους. Είναι σημαντικό οι μητέρες να γνωρίζουν ποιες εναλλακτικές υπάρχουν και ποιες τροφές είναι ιδανικές για να προσφέρουν στα παιδιά τους ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τη διατροφή τους. Είτε πρόκειται για φρούτα, είτε για φυσικά ροφήματα, η αναζήτηση υγιεινών και γευστικών επιλογών είναι κρίσιμη. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους του κυλικείου, ζητώντας να εξεταστούν καλύτερες επιλογές για τα παιδιά τους.

Επιλογές στο κυλικείο και ασφάλεια

Για την ασφάλεια των παιδιών, τα σχολικά κυλικεία και οι καντίνες οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες διατροφικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135), επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία και καντίνες είναι:

  • Φρούτα και λαχανικά (ανάλογα με την εποχή)
  • Γαλακτοκομικά (όπως γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι)
  • Αρτοπαρασκευάσματα (όπως κουλούρι, κριτσίνια, κράκερς, σταφιδόψωμο, τυρόπιτα και πίτσα χωρίς τη χρήση σάλτσας και αλλαντικών)
  • Σάντουιτς (χωρίς χρήση αλλαντικών εκτός της βραστής γαλοπούλας)
  • Γλυκίσματα (όπως ρυζόγαλο, παστέλι, σοκολάτα υγείας και γάλακτος έως 30γρ.)
  • Ξηροί Καρποί (χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης)
  • Υγρά Τρόφιμα (όπως εμφιαλωμένο νερό, χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών)

Το κυλικείο, λοιπόν, προσφέρει υγιεινές, αλλά ταυτόχρονα απολαυστικές επιλογές για τους μαθητές, ακόμα και αν δεν έχουν προετοιμασμένο lunchbox με κολατσιό μαζί τους. Ή πολλές φορές μπορεί να τύχει να έχουμε ξεχάσει να γεμίσουμε το μπουκάλι τους με κάποιο φυσικό ρόφημα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν απλά να πάνε στο κυλικείο και να ζητήσουν το αγαπημένο τους τσάι tuvunu, που η αγνή του ποιότητα πληροί τις διατροφικές προδιαγραφές που ορίζονται από το νόμο.

Η γεύση του αυθεντικού         

Το τσάι tuvunu έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας με μοναδικούς τρόπους. Καταρχάς, είναι φτιαγμένο από αγνά φυσικά υλικά, προσφέροντας μια αυθεντική γεύση που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Δεν περιέχει καφεΐνη, ζάχαρη, τεχνητά αρώματα ή συντηρητικά, κάνοντάς το ιδανικό για την καθημερινή διατροφή των παιδιών.

Επιπλέον, το tuvunu είναι πλούσιο σε σιδερίτη, ο οποίος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο σιδερίτης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να συμβάλλει στην καλή πέψη. Με τη φυσική του γεύση και την ποιότητά του, αποτελεί την τέλεια εναλλακτική και δροσιστική επιλογή για το σχολείο, ώστε να είμαστε ήσυχοι για την ενυδάτωση και τη συνολική τους ευημερία.

Η φροντίδα μας για τη διατροφή των παιδιών μας είναι η καλύτερη επένδυση στην υγεία και την ευημερία τους. Καθώς προσπαθούμε  να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις υποχρεώσεις, αλλά και τις ανάγκες των παιδιών μας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της διατροφής, ειδικά στην κρίσιμη αυτή ηλικία. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να επιλέγουν υγιεινές τροφές και προσφέροντας τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή διατροφή τους.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το tuvunu και τη γεύση του αυθεντικού στον παρακάτω σύνδεσμο και στα Social Media:

Facebook: @Tuvunu Greek Mountain Tea

Instagram: @tuvunu

TikTok: @tuvunu.greek.moun