Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Η ιδιοσυγκρασία, το υπόβαθρο και οι αξίες ποικίλλουν και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται στα παιδιά τους και τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ανταποκρίνονται στους γονείς τους. Κάθε γονιός πρέπει να βρει ένα στιλ που να ταιριάζει στη δική του προσωπικότητα και στα παιδιά του, αλλά και να κάνει προσαρμογές που εκτιμά πως μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο χαρούμενη και δεμένη οικογένεια και τα παιδιά, σε μια ισορροπημένη και υγιή ενηλικίωση.

Διαβάστε επίσης: Το μυστικό για επιτυχημένα παιδιά, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Τι είδους γονιός είσαι; Κάνε το κουίζ

Σε κάθε κατηγορία, επίλεξε τη δήλωση που αντικατοπτρίζει καλύτερα τη στάση σου:

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ένα παιδί είναι…

Α. Να το αγαπούν, να το σέβονται και να το εκτιμούν.

Β. Η δομή, οι κανόνες και η πειθαρχία.

Γ. Και αγάπη και δομή.

Όταν ένα παιδί δεν υπακούει, χρειάζεται…

Α. Κατανόηση

Β. Τιμωρία.

Γ. Να μάθει μέσα από αυτό- Οι γονείς δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανυπακοή ως μια διδακτική στιγμή.

Ως προς τον σεβασμό:

Α. Τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα αν οι γονείς αγνοούν την ασέβεια.

Β. Τα παιδιά πρέπει πάντα να σέβονται τους γονείς τους και είναι δουλειά του γονέα να το επιβάλλει.

Γ. Όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με ασέβεια, οι γονείς θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν, ακούγοντας το παιδί και λαμβάνοντας υπόψη το άγχος, την πείνα ή άλλες πιθανές αιτίες.

Ως προς την τιμωρία

Α. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τιμωρία. Χρειάζονται μόνο αγάπη και κατανόηση.

Β. Υπάρχουν στιγμές που είναι προς το καλό των παιδιών να τιμωρούνται.

Γ. Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται συνέπειες, αλλά η τιμωρία δεν τα διδάσκει κάτι.

Κεφάλαιο κανόνες

Α. Αποφεύγω να βάζω κανόνες στα παιδιά μου. Τους βρίσκουμε μαζί καθώς προχωράμε.

Β. Ως γονιός, είναι δουλειά μου να θέτω τους κανόνες στο σπίτι.

Γ. Συνεργάζομαι με τα παιδιά μου για να καθορίσω και να τα κάνουν να τηρούν τους κανόνες στην οικογένεια.

Ως προς την  πειθαρχία:

Α. Δεν έχουμε πολλούς κανόνες, οπότε η παραβίαση αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα.

Β. Όταν τα παιδιά μου παραβιάζουν έναν κανόνα, επιβάλλω την τιμωρία.

Γ. Όταν τα παιδιά μου παραβιάζουν έναν κανόνα, σκέφτομαι το πλαίσιο. Πριν προχωρήσω στις συνέπειες, τους μιλάω για το τι συμβαίνει και προσπαθώ να κατανοήσω την άποψή τους.

Τι γίνεται με τις δουλειές του σπιτιού;

Α. Τα παιδιά μου δεν κάνουν πάντα τις δουλειές τους, αλλά ok, παιδιά είναι.

Β. Το παιδί μου επιβάλλεται να κάνει κάποιες δουλειές πριν του επιτραπούν προνόμια ή ελεύθερος χρόνος.

Γ. Περιμένω από τα παιδιά μου να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους, αλλά είμαι πρόθυμος/η να τα ακούσω εάν θέλουν να γίνει μια εξαίρεση μια δεδομένη ημέρα.

Διαπραγματεύσεις…

Α. Δεν μας χρειάζονται. Ακούω τα παιδιά και προσπαθώ να το πηγαίνω με τα νερά τους.

Β. Δεν μας χρειάζονται. Είμαι ο γονιός και θέτω τους κανόνες.

Γ. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο διαπραγματευόμενοι τους κανόνες και τις συνέπειες. Είναι σημαντικό για μένα τα παιδιά μου να κατανοούν τους κανόνες και να αισθάνονται ότι βοηθούν στη διαμόρφωση των συνεπειών.

Λοιπόν, τι είδους γονιός είσαι;

Επιτρεπτικό στιλ: Ο γονιός φίλος

Εάν επιλέξατε περισσότερα Α, η προσέγγισή σας στη γονική μέριμνα εμπίπτει στο «επιτρεπτικό» στιλ ανατροφής. Εμπιστεύεστε τα παιδιά σας πως θα κάνουν το σωστό, δεν σας αρέσει να βάζετε κανόνες και να τους επιβάλλετε. Προτιμάτε να ζείτε σε ένα πνεύμα αρμονίας μαζί τους.

Αυταρχικό στιλ: Ο γονιός «αφεντικό»

Εάν οι περισσότερες από τις απαντήσεις σας ήταν Β, παρέχετε στα παιδιά σας την καθοδήγηση και τη δομή που χρειάζεται έτσι ώστε να μεγαλώσουν με τις δικές σας αξίες. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να εξηγήσετε ή να συζητήσετε τους κανόνες και τις εντολές σας ούτε θέλετε να γίνετε φίλοι με το παιδί.

Δημοκρατικό στιλ

Εάν οι απαντήσεις σας είναι ως επί το πλείστον Γ, εμπίπτετε στην κατηγορία του «δημοκρατικού» γονιού. Θέλετε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα αγαπούν, τα σέβονται και τα εκτιμούν και ξέρετε ότι χρειάζονται κανόνες και όρια μέχρι να μεγαλώσουν και να μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αποφεύγετε τις απειλές και τις τιμωρίες και χρησιμοποιείτε θετικά λόγια για να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας. Αναμένετε ωριμότητα και συνεργασία και προσφέρετε στα παιδιά σας τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα που έχετε για αυτά. Δίνετε προσοχή στο πλαίσιο της κακής συμπεριφοράς των παιδιών σας και αφιερώνετε χρόνο ακούγοντας τις ανησυχίες τους.

Ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα και γιατί;

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν ανεξάρτητα, να είναι κοινωνικά αποδεκτά και να έχουν ακαδημαϊκή επιτυχία αν το στιλ σας εμπίπτει στην τελευταία κατηγορία, αυτή δηλαδή του δημοκρατικού γονιού. Σύμφωνα με εκατοντάδες μελέτες σε διαφορετικούς πολιτισμούς, τα παιδιά τέτοιων γονιών είναι πιο ενσυναίσθητα, εξυπηρετικά, ευγενικά και ευσυνείδητα. Επιλύουν καλύτερα προβλήματα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο δημοφιλή στους συνομηλίκους τους και στους ενήλικες. Όταν μεγαλώσουν είναι πιο πιθανό δε, να είναι πιο ευτυχισμένα, παραγωγικά και υγιή άτομα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πλησιάσετε αυτήν την προσέγγιση, κάνοντας τα παρακάτω:

  •  Όσο το δυνατόν περισσότερο, να είστε ζεστοί, στοργικοί και ήρεμοι με το παιδί σας.
  • Θέστε κανόνες και όρια κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Αφιερώστε χρόνο ακούγοντας ενεργά τις ανησυχίες, τις ιδέες και τις παρατηρήσεις του παιδιού σας.
  • Συμπεριφερθείτε στο παιδί με σεβασμό, ακούγοντας προσεκτικά, αποφεύγοντας την κριτική και την υπονόμευση.
  • Ήπια αλλά σταθερά, επιμείνετε σε μια συμπεριφορά με σεβασμό. Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν γιατί αυτό είναι σημαντικό.
  • Αντί να θεωρείτε την συμπεριφορά «κακή», αντιμετωπίστε την ως ανάγκη του παιδιού να μάθει κάτι, μια ευκαιρία για να το διδάξετε κάτι καινούριο.
  • Θέστε υψηλούς στόχους για τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Εξηγήστε και συζητήστε τους στόχους αυτούς με τρόπους κατάλληλους για την ηλικία του.
  • Αποφύγετε τις απειλές και τις τιμωρίες. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη συζήτηση και τις οδηγίες για να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά τους.
  • Να περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται καλά με ωριμότητα και υπευθυνότητα και να του προσφέρετε την υποστήριξη που χρειάζεται για να φτάσει εκεί.
  • Να υποστηρίζετε το παιδί καθώς αναπτύσσει τα επίπεδα της αυτονομίας και της ωριμότητάς του.

Σημείωση: Το εν λόγω τεστ δεν αποτελεί επιστημονικό εργαλείο και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τη γνώμη του ειδικού. Όπως αρχικά είπαμε, κάθε γονιός πρέπει να βρει ένα στιλ που να ταιριάζει στη δική του προσωπικότητα και στα παιδιά του και να κάνει προσαρμογές που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά σε μια ισορροπημένη, χαρούμενη και υγιή ενηλικίωση.