Πώς αλλάζει ο κόσμος του άνδρα όταν γίνεται μπαμπάς

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενεργή συμμετοχή που έχει ένας μπαμπάς στην ανατροφή των παιδιών του, είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την ψυχική του υγεία.
15 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας με θέμα την πατρότητα, εστιάζει στο πώς τα παιδιά επωφελούνται από την παρουσία του πατέρα ενώ μεγαλώνουν. Ωστόσο, σταδιακά δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην αξία της πατρότητας για τους ίδιους τους άνδρες. Φαίνεται πως τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που «κερδίζουν» σε αυτή τη σχέση, καθώς κάθε μπαμπάς που περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του, μαθαίνει πολλά, σε βαθμό που η κοσμοθεωρία του μπορεί να αλλάξει για πάντα.

Χαρακτηριστικά, ως προς την πατρική αγάπη, νεότερη έρευνα δείχνει ότι τα συναισθηματικά οφέλη της πατρότητας που σχετίζονται άμεσα με το επίπεδο συμμετοχής των μπαμπάδων στη ζωή των παιδιών τους, είναι πολλαπλά. Αυτή η σύνδεση αποτελεί ένα μέσο ανάπτυξης της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας για τους ενήλικες. Πρόκειται για μια ανταποδοτική και μεταμορφωτική εμπειρία που οδηγεί στην πλήρη ωριμότητα.

Διαβάστε επίσης: Τι είδους γονιός είσαι; Κάνε το κουίζ

«Όταν ένας άνδρας γίνεται μπαμπάς, βιώνει μια νευρική αναζωογόνηση. Ο εγκέφαλός του αλλάζει για πάντα και πολύ σύντομα δημιουργείται ένας βιοχημικός δεσμός μεταξύ των πατέρων και των παιδιών τους, ανάλογος με αυτόν που αναπτύσσεται μεταξύ των μητέρων και των εμβρύων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άνδρες αναπτύσσουν ακόμη και νέους, πρόσθετους νευρώνες αφού γίνουν μπαμπάδες. Είναι μάλλον ο τρόπος της φύσης να δημιουργήσει μια συναισθηματική σύνδεση που θα φέρει οφέλη σε όλη τη ζωή του παιδιού αλλά και του πατέρα», εξηγούν οι ερευνητές.

«Επομένως, δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος της μαμάς που αλλάζει με τον ερχομό ενός παιδιού», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ενεργός πατέρας και ανάπτυξη του παιδιού

Η σημασία του ρόλου του πατέρα μπορεί συχνά να επισκιάζεται από την έμφαση που δίνεται στη σχέση μητέρας–παιδιού. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικός. Η σχέση ενός παιδιού με τον πατέρα του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά με υποστηρικτικούς πατέρες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα, είναι πιο ευτυχισμένα, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο στρες και είναι λιγότερο διστακτικά. Επίσης, είναι εξοπλισμένα με καλύτερες γνωστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Επιπλέον, οι έφηβοι των οποίων οι πατέρες συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή τους τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερο επικίνδυνες συμπεριφορές.

Από τι μπορεί να κινδυνεύει ένας μπαμπάς σήμερα;

Οι άνδρες φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, να επικεντρώνονται συναισθηματικά στις πυρηνικές οικογένειες και να βασίζονται υπερβολικά στις γυναίκες συντρόφους τους για υποστήριξη. Κι ενώ αυτό μπορεί να μας ακούγεται θετικό, σημαίνει παράλληλα πως δεν αναπτύσσουν εύκολα άλλων ειδών σχέσεις με άλλα άτομα και άλλους άνδρες, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως «συναισθηματικά αποσυνδεδεμένοι».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες σήμερα συνεχίζουν να στερούνται συναισθηματικής υποστήριξης σε μια σειρά δεικτών.  Τα συναισθήματα όμως δεν πρέπει να θεωρούνται γυναικεία υπόθεση.

Οι ανδρικές συμπεριφορές που ανατρέπουν τους «κανόνες» της αρρενωπότητας, μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να διευρύνουν τα στενά τους δίκτυα πέρα ​​από την πυρηνική οικογένεια.

Οι άνδρες μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά με άλλους άνδρες μέσω του χιούμορ και συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες. Μπορούν επίσης να αναλάβουν ρόλους πιο ενεργούς φροντίδας μέσα στην οικογένεια, να αναζητήσουν βοήθεια αν τη χρειάζονται, να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους έκφραση και τις δεξιότητες υποστήριξης.

Πρόσφατα Άρθρα
Τι είδους γονιός είσαι; Κάνε το κουίζ 14 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Smartphone: Σας κάνει τελικά κακό γονέα η χρήση του; 13 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Δουλειές του σπιτιού: Φτιάξτε «ατμόσφαιρα» καθαρίζοντας 12 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Επιλόχεια κατάθλιψη: Περνούν και οι άνδρες- Πώς αντιμετωπίζεται; 9 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Εξαντλημένοι γονείς- επιθετικά παιδιά; 7 Οκτωβρίου 2024, 13:27
Μπαμπάς: Περισσότερο ευτυχής και υγιής όποιος σπάει τα στερεότυπα 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Γονείς «weekend warriors»: Νικάτε 200 ασθένειες κάνοντας μόνο 2 μέρες γυμναστική 5 Οκτωβρίου 2024, 08:00
«Wise Parenting»: Γονική μέριμνα με σεβασμό 4 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Εργαζόμενοι γονείς: Να γιατί δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές 3 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ταξίδι με τα παιδιά: Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε  28 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Οι συμπεριφορές που τα παιδιά μας υιοθετούν από εμάς 27 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ο υπερβολικός προγραμματισμός φθείρει τη σχέση 26 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε το έφηβο παιδί μας 24 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Δεύτερο παιδί: Οι πιο κοινοί φόβοι των μαμάδων 22 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
5 δυσλειτουργικές φράσεις στην οικογένεια 21 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version