Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι πολύτιμος και οτιδήποτε τον διαταράσσει, θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να υπονομεύσουν την ποιότητα και την ποσότητά του είναι και ο χρόνος οθόνης, με μελέτες που αφορούν στα παιδιά να δείχνουν πως ναι μεν ο χρόνος οθόνης μπορεί να μην είναι τόσο κακός όσο πιστεύαμε για την ψυχική υγεία, αλλά εφόσον μπορεί να διακόψει τον ύπνο, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, πριν τον ύπνο, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η χρήση των οθονών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ώρες ξεκούρασης, περισσότερα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας και μια αίσθηση κόπωσης και υπνηλίας την επόμενη μέρα και αυτό ισχύει για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Διαβάστε επίσης: Οι αυστηροί κανόνες 7 διάσημων μαμάδων για τη χρήση των social

Γιατί επηρεάζει ο χρόνος οθόνης τον ύπνο

Αρχικά, οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως. Το μπλε φως θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της «ορμόνης του ύπνου» και να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Επιπλέον, αυτό που παρακολουθεί το παιδί μας, είτε συναρπαστικό είτε αστείο είτε τρομακτικό, ενδέχεται να το σκέφτεται πολύ μετά την απενεργοποίηση της οθόνης και να παραμένει ξύπνιο.

Τέλος, οι οθόνες μπορεί να οδηγήσουν εμμέσως σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα ή να μειώσουν το χρόνο που ειδάλλως αφιερώνεται σε άλλες υγιεινές συνήθειες ύπνου.

Δοκιμάστε αυτές τις εναλλακτικές

ώρα ύπνου

Αν αναζητάτε εναλλακτικές λύσεις για τις οθόνες, πειραματιστείτε με άλλες δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώσει, όπως το διάβασμα, το μπάνιο ή το δημιουργικό παιχνίδι, ανάλογα με το τι λειτουργεί καλύτερα για το δικό σας παιδί.

Επίσης:

Εν κατακλείδι, οι οθόνες είναι αλήθεια πως αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πότε, πώς και πού θα τις χρησιμοποιήσουμε. Μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο που δεν τις περιλαμβάνει μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η οικογένειά σας για καλύτερο ύπνο.