Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την ανάπτυξη του παιδιού μας. Εκτός από τη διδασκαλία της ασφάλειας στο νερό και το γεγονός πως αποτελεί μια καλή μορφή άσκησης, προσφέρει πολλά οφέλη που σχετίζονται με το σχολείο και όχι μόνο.

Ας δούμε αναλυτικά πώς το κολύμπι συμβάλλει στην ψυχική και κοινωνική υγεία καθώς και στην απόδοση των παιδιών, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το πανεπιστήμιο Γκρίφιθ.

Διαβάστε επίσης: Από τι απειλείται ο παιδικός εγκέφαλος;

Πώς βοηθά η κολύμβηση τα παιδιά

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που κολυμπούν έχουν καλύτερη μνήμη και βελτιωμένες κινητικές, μαθηματικές και άλλες αισθητηριακές και γνωστικές δεξιότητες σε σύγκριση με εκείνα που δεν κολυμπούν στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η τετραετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι τα παιδιά που έκαναν κολύμπι ήταν περίπου 10 μήνες μπροστά στη γνωστική τους ανάπτυξη και 15 μήνες μπροστά στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη από τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, εν μέσω μιας πολυάσχολης σχολικής χρονιάς με πιέσεις και απαιτήσεις, η εύρεση ενός ενεργού χόμπι για τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η κολύμβηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», μπορεί να βελτιώσει τα πρότυπα ύπνου και να ενισχύει τον συντονισμό, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Η τακτική κολύμβηση εμπλέκει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και τους τέσσερις λοβούς ταυτόχρονα. Έτσι, αυξάνεται η ευκολία μάθησης. Προάγει επίσης νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ενισχύοντας τη μνήμη, τη μάθηση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση και αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Ως προς τις κοινωνικές δεξιότητες

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλα τα παιδιά καθώς έτσι μαθαίνουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις. Με την κατάκτηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, τα παιδιά λειτουργούν θετικά σε κοινωνικές καταστάσεις και είναι σε θέση να κάνουν νέους φίλους. Η κολύμβηση ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες με τους ακόλουθους τρόπους:

Αλληλεπίδραση με άλλους κολυμβητές

Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης, φιλίας και συγκρότησης ομάδας κολυμπώντας με άλλα παιδιά σε ένα ασφαλές και δομημένο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν μέρος μιας ομάδας μέσα στην οποία μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Ομαδική εργασία

Ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά την υπομονή, την δικαιοσύνη, την αυτοπειθαρχία και βέβαια την αξία της συνεργασίας.

Κολύμβηση: Τα σωματικά οφέλη

Η κολύμβηση διατηρεί υγιή την καρδιά και τους πνεύμονες του παιδιού, καθώς εξασκεί ολόκληρο το σώμα του. Επιπλέον, ενισχύει την ισορροπία και τη στάση του σώματος, βελτιώνει τη δύναμη και ενισχύει την αντοχή. Βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν με ασφάλεια τους μυς και ως άθλημα χαμηλής πρόσκρουσης, τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να τραυματίσουν τις αρθρώσεις ή τα οστά τους από ό,τι όταν εξασκούν άλλα αθλήματα.

Καθώς λοιπόν οι θερμοκρασίες πέφτουν, μην αφήνετε στην άκρη αυτή τη δραστηριότητα εφόσον την απολαμβάνει το παιδί, για να αποδίδει καλύτερα και να είναι ήρεμο και χαρούμενο όλη τη σχολική χρονιά.